ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

Όχι debate αλλά μάλλον deadbeat

Μαρίνος Νομικός

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός

Απορώ πραγματικά α) ποιος κάθεται να δει debate χωρίς να πληρώνεται γ’ αυτό και β) γιατί τα κάνουν ακόμα. Εκτός του ότι οι τρεις βασικοί υποψήφιοι έχουν εξελιχθεί σε μηχανές αναπαραγωγής κρίντζι συνθημάτων, κενών υποσχέσεων και νερόβραστων προσωπικών επιθέσεων (ούτε αυτό κάνουν καλά) είναι και το ίδιο το format του debate (απαράλλαχτο από τη γέννησή του) που φαντάζει γερασμένο, κουρασμένο και εντελώς ξεπερασμένο από την εποχή. Αλλά θα μου πείτε όταν φιλοξενείται σε ένα μέσο που παρουσιάζει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, πόσο θα μπορεί να διαφοροποιηθεί;

Συνεπώς καμία έκπληξη που το πολυαναμενόμενο (μόνο στα μυαλά των καναλαρχών και των επιτελείων, πουθενά αλλού) διακαναλικό debate -ή ορθότερα deadbeat- της περασμένης Πέμπτης υπέκυψε απέναντι από τους αγώνες του Μουντιάλ που πρόσφερε το ΡΙΚ. Δεν ήταν μόνο μία από τις χειρότερες αποφάσεις counterprogramming, αφού το κοινό και στα δύο είναι κυρίως άντρες, αλλά και ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο ενός απαρχαιωμένου format που πλέον είναι φανερό ότι τα κανάλια το κάνουν πια από αγγαρεία ή/και υποχρέωση και όχι γιατί το γουστάρουν και το στηρίζουν ως πρόγραμμα που μπορεί να φέρει νούμερα ή να τους χαρίσει κάποιους πόντους αξιοπιστίας (που επίσης δεν εξαργυρώνονται). Είναι απορίας άξιο πως ο Alpha δέχτηκε να θυσιάσει τον “Σασμό”, το μοναδικό πρόγραμμα που δεν καταλαβαίνει Χριστό ούτε από Μουντιάλ, ούτε από debates, για να συμμετέχει σ’ αυτό το φλύαρο, ανούσιο και θανάσιμα ανιαρό ναυάγιο.

Στο δυναμικό/νεανικό κοινό η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη, μονοψήφια σε όλα τα κανάλια, κι αφήστε τα επιτελεία να τρέφουν ακόμα την ψευδαίσθηση ότι τρεις δεινόσαυροι (και όχι λόγω ηλικίας) μπορούν να προσελκύσουν οποιονδήποτε κάτω από 25 (και κάτω από 35 θα έλεγα αλλά είπα να είμαι large).

‘Οπως είπαμε το format χρήζει ανανέωσης αλλά δεν νομίζω πως την θέλει και κανείς, καθώς κακά τα ψέματα όλοι βολεύονται. Κατ’ αρχάς, είναι ένα εποχικό είδος κάθε πέντε χρόνια που δεν αξίζει να το πολυψάχνεις. Κανένα κανάλι δεν θα ξοδέψει χρόνο και χρήμα για κάτι που στην τελική είναι μια υποχρέωση από τον νόμο και ουσιαστικά χωρίς κέρδος κέρατα. Οι εποχές όπου η τηλεόραση κέρδιζε πόντους αξιοπιστίας, αντικειμενικότητας και σεβασμού από το κοινό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, τώρα το μέσο πασχίζει να κρατηθεί μετά βίας relevant σε μια μάχη που χάνεται καθημερινά. Και τα αρτηριοσκληρωτικά debates είναι κυριολεκτικά το τελευταίο που απασχολεί τα κανάλια. Σου λέει άσε να ξεκατινιάζονται μεταξύ τους ή να στέλνουν τον κόσμο στην αγκαλιά του Μορφέα από τη βαρεμάρα, εμείς την υποχρέωση τη βγάλαμε.

Αλλά και οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στα debates είναι in-too-deep με τους υποψήφιους, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να τους τη φέρουν προς όφελος του τηλεθεατή. Αφήστε που δεν αφήνουν τα επιτελεία που επιβλέπουν σαν Κέρβεροι, από τις ερωτήσεις μέχρι την όλη διαδικασία.

Ένα debate όπου τις ερωτήσεις θα τις κάνουν τουϊτεράδες, youtubers, comedians, TikTokers ή ενδιαφερόμενες κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες, δηλαδή κάποιοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα ή δεν φοβούνται να εκτεθούν ή να δυσαρεστήσουν, μάλιστα, αυτό θα ήταν κάτι που θα έβλεπα. Ουτοπικό το ξέρω (σιγά μην συμφωνήσουν οι υποψήφιοι να εκτεθούν απέναντι σε ανεξέλεγκτα μάβερικ) αλλά η ελπίδα σε αντίθεση με τη νοημοσύνη την τρώει τελευταία...

 

 

READ MORE

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

LATEST NEWS