ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ - Από τον Μαρίνο Νομικό: Η επιστροφή της χαλουμόπερας

Μαρίνος Νομικός

Την επιστροφή στη χαλουμόπερα, τη σειρά δηλαδή που γυρίζεται στην Κύπρο με κυρίως ντόπιους συντελεστές για λογαριασμό ελλαδικών καναλιών, προβλέπει με ρεπορτάζ του το σημερινό Cappuccino. Ο λόγος αποδίδεται στον επανασχεδιασμό του προγράμματος επιδότησης κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών της Ελλάδας (το γνωστό ΕΚΟΜΕ) λόγω κατάχρησης που πολύ πιθανό να κλείσει ή να περιορίσει σημαντικά τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στα ελλαδικά κανάλια. Γεγονός που θα τα οδηγήσει στην πολύ φθηνότερη Κύπρο για παραγωγή περιεχομένου όπως συνέβη την περασμένη δεκαετία την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα όπου σχεδόν κάθε σειρά ήταν κυπριακή παραγωγή ή συμπαραγωγή με κυπριακό κανάλι.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που το Mega έσπευσε να κλείσει τη συμφωνία μαμούθ με Κούλλη Νικολάου και Αντρέα Γεωργίου που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την prime time του καναλιού από τη νέα σεζόν με τον 4ο κύκλο της “Ελιάς” και τη νέα δραματική σειρά “Τιρκουάζ” (ενώ παίζει και το ενδεχόμενο 2ου κύκλου της υπερεπιτυχημένης Famagusta. Η διαφορά με το πρώτο κύμα της χαλουμόπερας είναι πως αυτή τη φορά τον καλλιτεχνικό έλεγχο θα έχουν αποκλειστικά τα ελλαδικά κανάλια με τις κυπριακές εταιρείες να αναλαμβάνουν την εκτέλεση παραγωγής έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και το επίπεδο που έχει συνηθίσει το ελλαδικό τηλεοπτικό κοινό, ειδικά φέτος με σειρές όπως η “Μάγισσα” και το “Ναυάγιο”.

Το «C» γράφει πως το Open Ελλάδας έχει ήδη εγκρίνει σειρά από τουρκικό φορμάτ που θα γυρίζεται στην Κύπρο από τοπική εταιρεία παραγωγής αλλά θα γράφεται από Ελλαδίτες σεναριογράφους και η οποία θα προβληθεί ταυτόχρονα και από το Omega. Την ίδια τακτική θα ακολουθήσει και ο Alpha Ελλάδας που βολιδοσκόπησε το πεδίο στην Κύπρο με στόχο να κάνει τουλάχιστον μία καθημερινή σειρά με γυρίσματα στο νησί (πρόκειται μάλλον για τον αντικαταστάτη του “Παράδεισου των Κυριών”.

Την εκπομπή του Mega “Μεγάλη εικόνα” θα προβάλλει ο Alpha Κύπρου απόψε στις 22.15 κι αυτό γιατί η Ελληνίδα δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη που την παρουσιάζει συνάντησε στην Κύπρο δύο γυναίκες που στιγμάτισαν το πρώτο επεισόδιο της σειράς Famagusta, τη Χαρίτα Μάντολες αλλά και τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη που την υποδύθηκε.

Η αθλήτρια της σκοποβολής Κωνσταντίνα Νικολάου μιλά στον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου για τη ζωή και την καριέρα της στην εκπομπή 24 ώρες του Alpha Κύπρου, απόψε στις 18.45.

Στις 17 Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα ο νέος κύκλος του Just the 2 of Us στον Alpha που επιτέλους αποκτά ένα υπολογίσιμο αντίπαλο δέος απέναντι στο σαρωτικό Casa de Mikel.

44 αντί για 60 θα είναι τελικά τα επιπρόσθετα επεισόδια της “Παραλίας” μετά από αίτημα τροποποίησης της αρχικής συμφωνίας από την εταιρεία παραγωγής που έκανε αποδεκτό το ΔΣ της ΕΡΤ.

Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται η σειρά Mustang του Φώτη Γεωργίδη στον Alpha, η μοναδική κυπριακή σειρά της ιδιωτικής τηλεόρασης της ερχόμενης σεζόν με τον γνωστό ηθοποιό και σεναριογράφο να ανακοινώνει πως τα γυρίσματα της σειράς ξεκινούν σύντομα. Η σειρά προοριζόταν για αυτή τη σεζόν ωστόσο μετατέθηκε για την επόμενη και όπως γράφει το Cappuccino εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο αντί για μεταφορά της σειράς «Κάμπινγκ» από το Mega (που εξασφάλισε τα δικαιώματά της) να γίνει συμπαραγωγή η νέα σειρά του Φώτη όπου πρωταγωνιστούν, εκτός από τον ίδιο και οι Σοφοκλής Κασκαούνιας, Ανδρέας Τσέλεπος, Άννα Γιαγκιώζη κ.ά.

Θεοχάρης Ιωαννίδης και Μέμος Μπεγνής έδωσαν τα χέρια με Κούλλη Νικολάου και Αντρέα Γεωργίου για τη νέα του σειρά “Τιρκουάζ” που θα δούμε το χρόνου σε Mega και Alpha Κύπρου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα αστυνομική σειρά του Alpha Ελλάδας “Σκαραβαίος” που αποτελείται από αυτοτελή επεισόδια με επίκεντρο τον επικεφαλής του τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ζωής στη ΓΑΔΑ Μάρκος Αλεξίου γνωστός με το παρατσούκλι «Σκαραβαίος» (τον υποδύεται ο Γιάννης Τσορτέκης) και την ομάδα του. Κάθε επεισόδιο θα είναι και μια νέα υπόθεση με διαφορετικούς guest stars με το σενάριο να υπογράφουν ο Αντώνης Λιακόπουλος και η γνωστή από τις πλατινένιες επιτυχίες του Μιχάλη Χατζηγιάννη στιχουργός Ελεάνα Βραχάλη. Ο  “Σκαραβαίος” θα αποτελέσει την απάντηση του Alpha στη Famagusta του Mega όμως στην Κύπρο όπου οι δύο σειρές είναι ομόσταυλες δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί.

READ MORE

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

LATEST NEWS