ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

Όταν το κράτος στέλνει κόσμο στα media

Μαρίνος Νομικός

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός

To Omega δεν έχει να επιδείξει και πολλά φέτος, πέρα ίσως από τη ραγδαία άνοδο της εκπομπής “Αιχμές”, όμως αν μη τι άλλο διαθέτει σταθερές αξίες. Το Shopping Star εξακολουθεί να καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις στην απογευματινή ζώνη, ενώ ο “Τροχός της Τύχης” μετά από τόσα χρόνια συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στη ζώνη πριν το δελτίο. Τώρα, αν πήγαινε και λίγο καλύτερα το MasterChef...

Πιστώνουμε στο κανάλι του Αρχαγγέλου το ότι κράτησε για τη νέα εκπομπή δημοσιογραφικής έρευνας De Facto το φιλέτο της κυριακάτικης prime time (ζώνη με την ίσως μαζικότερη τηλεθέαση της εβδομάδας), όμως δυστυχώς απέναντι από το Survivor All Star που τους μάζεψε σχεδόν όλους και το μπλοκ του Alpha με ελληνικές σειρές με φανατικό κοινό, η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσε να κάνει και πολλά.

Ναι μεν το βράδυ της Κυριακής είναι ζώνη υψηλής τηλεθέασης και χίλιοι καλοί χωράνε (επίσης είναι το time slot του θρυλικού 60 Minutes του CBS για πάνω από 50 χρόνια) όμως είναι λογικό ο κόσμος να προτιμήσει ανώδυνη ψυχαγωγία από μια βαριά ειδησεογραφική εκπομπή - όση καλή δουλειά κι αν κάνει ο Σωτήρης Παρούτης (που η αλήθεια είναι πως η τηλεόραση άρχισε να του πηγαίνει πολύ). Τα μονοψήφια που έγραψε σίγουρα αδικούν τη νέα αυτή παραγωγή (που θα ταίριαζε περισσότερο στη βραδινή ζώνη μιας καθημερινής) και σίγουρα δεν αντανακλούν την ποιότητα της δουλειάς που έγινε.

Δεν ξέρω αν το Just the 2 of Us επηρεάστηκε από το γενικότερο βαρύ κλίμα γύρω από τον Νίκο Κοκλώνη και την εισαγγελική έρευνα στα οικονομικά του παρουσιαστή, όμως live show -έστω κι ένα μετριότατο όπως είναι το συγκεκριμένο format- να γράφει μονοψήφια στο βράδυ του Σαββάτου με μοναδικό σοβαρό ανταγωνισμό το Casa de Mikel, δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Δεν ξέρω βέβαια αν η όλη ιστορία με τον Κοκλώνη (που έχει πολύ ψωμί όπως φαίνεται) αναθερμάνει το ενδιαφέρον για το J2US κι αρχίσουν τα νούμερα να παίρνουν τα πάνω τους. Έχουμε δει και πιο περίεργα να συμβαίνουν.

17,7% και 50.000 τηλεθεατές κατέγραψαν οι “24 ώρες” του Alpha με την επίμαχη εκπομπή για τον ηλικιωμένο πατέρα και την 10χρονη κόρη του με νοητική υστέρηση που τους έκοψαν τα επιδόματα και ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες. Μάλιστα η εκπομπή τερμάτισε δεύτερη στο τοπ 10 της ημέρα πίσω από το Casa de Mikel. Ομολογώ πως δεν είμαι και μεγάλος fan της εκμετάλλευσης προσωπικών δραμάτων για την τηλεθέαση, όμως η εκπομπή βοήθησε στο να επανέλθουν σε χρόνο ρεκόρ τα επιδόματα, να διατάξει έρευνα η απερχόμενη Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό online. Αναγκαίο κακό βλέπετε. Το μόνο που πρέπει να κακίζεται εδώ είναι το διαχρονικά ανάλγητο κράτος που αναγκάζει απελπισμένους ανθρώπους να καταφεύγουν στα media (σόσιαλ και συμβατικά) προκειμένου να επιβιώσουν. Και μετά βγαίνει να μας δείξει ότι διόρθωσε την αδικία που το ίδιο προκάλεσε.

Θερμά συγχαρητήρια στο ΡΙΚ που κατάφερε να θάψει και το Κυπριώτικο Σκετς το οποίο μετέφερε από το Σαββατοκύριακο (όπου έπαιζε από πάντα γράφοντας μέχρι και 20άρια) στις καθημερινές για να γράφει πενιχρά μονοψήφια.

READ MORE

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

LATEST NEWS