ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

Η χαρά των καναλιών οι εκλογές

Μαρίνος Νομικός

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός

Υπομονή. Μια εβδομάδα έμεινε πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών, πέντε ακόμα καθημερινές για να υποστούμε τόσο τα ντιμπέιτς όσο και τις σόλο εμφανίσεις των υποψηφίων που πλέον δεν άφησαν YouTuber και TikToker ή podcast και ινφλουένσερ που να μην εμφανιστούν για ακόμα μία κοιτάξτε-πόσο-κουλ-και-χαλαρός-είμαι “συνέντευξη” που καταλήγει πιο κρίτζι κι απ’ τον εγώ-θα-κάτσω-με-τη-νεολαία θείο. Και για να σας προλάβω, ναι, τόσο απελπισμένοι είναι. Ειδικά οι τρεις.

Βέβαια αυτά που δεν παραπονιούνται καθόλου είναι τα κανάλια. Και ζεστό διαφημιστικό χρήμα έπεσε και το πρόγραμμα γέμισε με προεκλογικές εκπομπές που δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα (τι το έχουν το δημοσιογραφικό προσωπικό) και ό,τι γράψουν είναι κέρδος. Ειδικά για τα κανάλια που δεν έχουν Σασμούς και Survivors στο πρόγραμμά τους. Βέβαια το ότι ο κόσμος τους έχει σιχαθεί κι ότι κατάντησαν μαϊντανοί, δεν παίζει κανέναν ρόλο. Συνηθισμένοι άλλωστε να τους βρίζουν σχεδόν όλοι και μετά να πηγαίνουν να τους ψηφίζουν. Και όσο συμβαίνει το τελευταίο χέστηκαν μεταξύ μας για το πρώτο.

Πάντως αυτοί που προεξοφλούσαν το τέλος της συμβατικής τηλεοπτικής δημοσιογραφίας προς όφελος των podcasts και λογής ιντερνετικών “αστέρων” μάλλον ας το ξανασκεφτούν. Με καναδυό εξαιρέσεις (το κορυφαίο Legal Matters έρχεται στο μυαλό) το αποτέλεσμα ήταν τόσο πρόχειρο, ερασιτεχνικό και κρίτζι που ας πούμε πως η τηλεοπτική δημοσιογραφία είναι ασφαλής στην παρούσα φάση. Για τον απλούστατο λόγο ότι παραμένει δημοσιογραφία, έστω και με τα προβλήματά της.

Αν δεν σε θέλει, πάει τέλειωσε. Ό,τι και να κάνεις πάει στον βρόντο. Ούτε το πολυδιαφημισμένο ελληνικό Shark Tank, το Dragon’s Den με παραγωγό και παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη, κατάφερε να αναζωογονήσει τη ρημαδιασμένη prime time του ΑΝΤ1. To ριάλιτι με εφευρέτες και επενδυτές έκανε ένα ζοφερό 8% γενικό στην πρεμιέρα του την Πέμπτη και 10% στο δυναμικό, απόδοση άκρως απογοητευτική αν σκεφτεί κανείς το πόσο εχμ επένδυση το κανάλι σ’ αυτό.

Πικρή γεύση άφησε το φετινό Masterchef, με τις οντισιόν της Δευτέρας να περιορίζονται κοντά στο 10% (γενικό και δυναμικό), νούμερο που δεν μας έχει συνηθίσει το πάλαι ποτέ κραταιό μαγειριάλιτι. Λογικά θα βελτιωθεί στην πορεία όταν προχωρήσουμε στον κυρίως ανταγωνισμό μεταξύ των παικτών.

 

READ MORE

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

LATEST NEWS