ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

Όταν το ΡΙΚ έκοψε (και μετά ΔΕΝ έκοψε) τον Νότη Σφακιανάκη 

Μαρίνος Νομικός

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός

Η όλη ιστορία με το ΡΙΚ που έκοψε (πάλι) εκπομπή της Ελίτας, αυτή τη φορά με καλεσμένο τον πανεπιστημιακό Χαρίδημο Τσούκα όπου άνοιξε μερικές τρύπες στο επίσημο, καλογυαλισμένο, αφήγημα για τον Μακάριο, μου θύμισε μια άλλη περίπτωση λογοκρισίας της κρατικής/κυβερνητικής/καθεστωτικής τηλεόρασης από το μακρινό 2012 και τα δύο μέτρα δύο σταθμά που φαίνεται να ακολουθούν διαχρονικά οι ιθύνοντες όταν τους πιάνουν οι ευαισθησίες τους που λέει και η Γαρμπή.

Όταν λοιπόν ο Νότης Σφακιανάκης ήταν την πρώτη φορά καλεσμένος στο (νεοφώτιστο τότε) “Τετ α Τετ” του Τάσου Τρύφωνος όμως η εκπομπή που δεν βγήκε ποτέ αέρα καθώς την έκοψε ο τότε πρόεδρος του ΔΣ του ημικρατικού Μάκης Συμεού για το λόγο ότι ο τραγουδιστής δήλωνε on camera ότι “η χούντα ήταν καλύτερη”,  ότι “οι μισότρελοι στρατιωτικοί, ήταν καλύτεροι, δυστυχώς, από τους σημερινούς φαύλους πολιτικούς” κι επίσης ότι δεν αναγνωρίζει τον Χριστό και εκφράζει την πίστη του στο Δωδεκάθεο. Όλα αυτά ήταν too much για το θεοσεβούμενο και δημοκρατικό ΡΙΚ και σε μία αμιγώς... δημοκρατική κίνηση που θα ζήλευε και η Επιτροπή Λογοκρισίας της χούντας, έκοψε με συνοπτικές διαδικασίες τον Νότη.

Το 2016 ο Τάσος Τρύφωνος και το “Τετ α Τετ” φιλοξενούν εκ νέου τον Νότη με την ελπίδα ακόμα μίας Σφακ Ατάκ που θα κάνει νούμερα ή θα δημιουργήσει τουλάχιστον buzz στα ελληνικά media αλλά χωρίς χούντες, Παπαδόπουλους και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει τρίγκερινγκ από πλευράς ΡΙΚ. Οπότε είπε να το παίξει safe και τα έχωσε σε πρόσφυγες και μετανάστες. Τι ριψάσπιδες τους είπε, τι ότι έρχονται με γεμάτα πορτοφόλια, τι ότι δεν είναι πρόσφυγες αλλά πράκτορες που βιάζουν(!) την πατρίδα μας και γενικά επιδόθηκε σε ένα ξενοφοβικό και ρατσιστικό παραλήρημα που κράτησε σχεδόν έξι λεπτά τηλεοπτικού χρόνου. Και μαντέψτε, αυτή η εκπομπή έπαιξε κανονικά. Η (επιλεκτική) ευαισθησία του ΡΙΚ ξαφνικά εκπαραθυρώθηκε και η ρητορική μίσους βγήκε ανεμπόδιστη στον αέρα. 

Και το καλύτερο; Όταν το ΡΙΚ κλήθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας να απολογηθεί γι’ αυτό το αίσχος, η τότε διοίκηση δικαιολογήθηκε ότι είναι πολιτική του ημικρατικού “να μην απορρίπτει τίποτα ώστε να αφήνεται στην κρίση των τηλεθεατών και της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που είναι ικανή να απορρίψει ιδέες και απόψεις τις οποίες δεν ασπάζεται και δεν υιοθετεί”. Μπούρδες δηλαδή, γιατί στην πρώτη συνέντευξη Σφακιανάκη έπραξε το ακριβώς αντίθετο. 

Δηλαδή η ύμνηση της χούντας και η άρνηση του χριστιανισμού είναι καλοί λόγοι ώστε το ΡΙΚ να λογοκρίνει τον Σφακιανάκη αλλά επικαλείται ξεδιάντροπα την ελευθερία της έκφρασης όταν σκυλοβρίζει μερικούς εξαθλιωμένους, μουσουλμάνους, πρόσφυγες, σωστά; 





READ MORE

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

LATEST NEWS