ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ-Από τον Μαρίνο Νομικό: Αλλαγές με το καλησπέρα στο Sigma  

Μαρίνος Νομικός

Ούτε μήνα μέσα στη νέα σεζόν και το το Sigma προβαίνει σε αλλαγές... επιβίωσης από τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στις ζώνες πριν και μετά το δελτίο. Και το κάνει αυτό θυσιάζοντας την απογευματινή που ήταν μέχρι στιγμής η μόνη που του βγήκε φέτος. Κατ’ αρχάς έπρεπε να φύγουν οι “Πανθέοι” από την prime time. Η πολυδιαφημισμένη δεύτερη μεταφορά στη μικρή οθόνη του κλασικού έργου του Τάσου Αθανασιάδη (μετά τη θρυλική της ΕΡΤ από τα 70s) απέτυχε να μιλήσει στο κυπριακό κοινό που δεν άλλαξε για χάρη της τις συνήθειές του (δηλαδή να βλέπει “Σασμό”) με αποτέλεσμα η πολυδάπανη σειρά του ΣΚΑΪ να φυτοζωεί σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης με μικρά μονοψήφια. Έτσι οι “Πανθέοι” θα εξοριστούν το Σαββατοκύριακο και στη θέση της θα μπει ο “Μονομάχος” ως counter-programming στις σειρές μυθοπλασίας που κατακλύζουν την prime time.

Ούτως ή άλλως το γνώριμο format με τον Χρήστο Φερεντίνο δεν τάραξε ακριβώς και τα λιμνάζοντα νερά της ζώνης πριν το δελτίο όπου έδινε σκληρή μάχη με άλλα τρία τηλεπαιχνίδια, συνεπώς κρίθηκε πιο σημαντική η παρουσία του μετά το δελτίο. Στη θέση του το Sigma μεταφέρει από νωρίτερα το πολύ ανεβασμένο φέτος My Style Rocks σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τη ζώνη αλλά και το lead in του δελτίου (που εξακολουθεί να είναι τελευταίο) - κίνηση που αν μη τι άλλο θα εκτιμήσει περισσότερο η Αριστοτέλους που θα απελευθερωθεί από το ομολογουμένως σκληρό μαρκάρισμα της Χατζηπαντελή και της παρέας της.

Στη μάχη ρίχνεται και το ριάλιτι I’m a Celebrity... Get Me Out of Here που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 11/10 στις 22.20, ευτυχώς απέναντι σε καινούργιες σειρές που σημαίνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να πιάσει. Θα μεταδίδεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη την ίδια ώρα και είναι το πρόγραμμα στο οποίο ποντάρει το κανάλι του Δία να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται.

Οι αλλαγές δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και το δυνατό χαρτί του Sigma για φέτος, τον Μάρκο Σεφερλή. Το κουζινοριάλιτι “Η Μαμά μου Μαγειρεύει Καλύτερα από τη Δική σου” μεταφέρεται στις 16.30 (από 17.40) ενώ οι θεατρικές του παραστάσεις-κονσέρβα από την Παρασκευή που διαφημίστηκαν αρχικά (κόντρα στον Λούη) θα μεταδίδονται τελικά στην prime time της Κυριακής (από 15/10).

Το κυπριακό κοινό παραβρέθηκε στο “Προξενιό της Ιουλίας”, τη νέα δραματική σειρά εποχής του Alpha Ελλάδας από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Πολίτη σε σενάριο Νίκου Απειρανθίτη, η πρεμιέρα της οποίας την Τετάρτη σημείωσε 18,5% στο γενικό ενώ και το δεύτερο επεισόδιο την Πέμπτη τα πήγε εξίσου καλά (17,7%) επίσης στο γενικό - βοήθησε πολύ φυσικά το γεγονός ότι μεταδίδεται αμέσως μετά τον “Σασμό”. Το δυναμικό όμως είναι μια ολότελα διαφορετική ιστορία καθώς στο περιζήτητο κοινό η “Ιουλία” έκανε 7% και 8,3% αντίστοιχα.

Βέβαια δεν είναι η μόνη που σημειώνει χαμηλές πτήσεις στο εν λόγω δημογραφικό καθώς το δυναμικό κοινό δείχνει να μην έχει επιστρέψει στην prime time του Alpha. Για την ακρίβεια οι 18-54 φαίνεται να βλέπουν τηλεόραση μέχρι το απόγευμα και συγκεκριμένα μέχρι το σύντομο δελτίο των 18.00 καθώς από τον “Παράδεισο των κυριών” και μέχρι αργά, τα ποσοστά πέφτουν ραγδαία - μέχρι και ο “Σασμός” έχει απώλειες. Στο κανάλι πάντως δεν ανησυχούν και περιμένουν την αλλαγή της ώρας ώστε το αγαπημένο κοινό των διαφημιστών να επιστρέψει και πάλι στο πόστο του. Ελπίζουν βέβαια ότι συμβαίνει αυτό και δεν έχει το δυναμικό κοινό τάσεις φυγής από την prime time του Alpha που δείχνει ανησυχητικά γερασμένη.

Στα τρία το (περιορισμένο) κοινό του Σαββατόβραδου με το Casa de Mikel να αποσπά τη μερίδα του λέοντος (61.000 τηλεθεατές) και την “Παραδοσιακή βραδιά” να κάνει την έκπληξη και παρά το μικρότερο μερίδιο να ξεπερνάει τη live πρεμιέρα του νέου Fame Story στο Omega σε απόλυτους αριθμούς (33.000 τηλεθεατές έναντι 27.000 του Fame). Το live του reboot του γνωστού τάλεντ σόου τα πήγε καλά όχι όμως και τα καθημερινά επεισόδια που μεταδίδονται μετά τις 23.00 και έπεσαν πολύ γρήγορα στα μονοψήφια.

Ανάσα για τον ΑΝΤ1 τα μικρά έστω διψήφια που άρχισε να τσιμπάει η “Μάγισσα” στην prime time και αμέσως μετά ο δεύτερος κύκλος των “Παγιδευμένων”, έστω και στο γενικό (το δυναμικό φέτος μάλλον ξεχάστε το) όμως θα χρειαστεί κάποιο πολύ πιο δυνατό ξόρκι για να αποφύγει ακόμα μία (πολύ) κακή χρονιά. Στα δυσάρεστα νέα η μουδιασμένη (έως παγωμένη) υποδοχή του κοινού στις δύο νέες ελληνικές δραματικές σειρές “Μετά τη φωτιά” και “Ένας από εμάς” στις οποίες το κανάλι πόνταρε αρκετά αλλά περιορίστηκαν αμφότερες σε μονοψήφια.

Μια περίεργη ιστορία αποκαλύπτει το σημερινό Cappuccino του “Πολίτη”. Το Extra Channel μας αποχαιρέτησε οριστικά την 1η Οκτωβρίου (όχι πως το πρόσεξε και κανείς) και από την επομένη μετατράπηκε σε One Channel παίζοντας όλη μέρα παμπάλαιες σειρές του ελλαδικού Mega (Ασυνήθεις ύποπτοι, Εσύ φταις, Εμείς κι εμείς κ.ά.). Μόνο που η συνεργασία με το ελλαδικό One Channel ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη έγινε κάτω από περίεργες συνθήκες καθώς -όπως γράφει το περιοδικό- “το Extra ζήτησε το αρχείο του Mega, σειρές που δεν θα αγόραζε ποτέ ο στρατηγικός συνεργάτης του Mega στην Κύπρο, ο Alpha, ενώ ζήτησε και πήρε και τα λογότυπα του One Channel. Τώρα, πώς εμπιστεύτηκαν οι άνθρωποι που απειλούσαν με αγωγή το Extra όταν έπαιξε ξανά πρόγραμμα του Mega, και πώς πείστηκαν να δώσουν λογότυπο και πρόγραμμα, είναι μια ιστορία που ίσως να μην τη μάθουμε και ποτέ”. Προς το παρόν δεν μας χαλάει καθόλου να απολαύσουμε ρετρό σειρές του Mega (όπως την προσωπική αγαπημένη “Κακός Βεζύρης”) και κάτι μου λέει πως το One Channel θα γίνει η νέα προσφιλή μας συνήθεια.

 

 

 

READ MORE

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

LATEST NEWS