ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

Η ξηρή εποχή των πιλότων

Μαρίνος Νομικός

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός

Εποχή των πιλότων και αρκετά projects πάνε κι έρχονται στα κυπριακά κανάλια που όμως εμφανίζονται διστακτικά στο να δεσμευτούν με οτιδήποτε. Από τη μια η ζόρικη οικονομική συγκυρία, η συρρίκνωση της διαφημιστικής πίτας, η ραγδαία πτώση της τηλεθέασης προς όφελος του streaming κι από την άλλη η αποτυχία των φετινών κυπριακών παραγωγών μυθοπλασίας, κάνουν τα κανάλια να φοβούνται να επενδύσουν σε κάτι δαπανηρό που ενδεχομένως να πατώσει με το καλημέρα, να αναγκαστούν να το κόψουν στα μισά της σεζόν και να συνεχίσουν με τρύπα στο πρόγραμμα. Αφήστε που όπως μαθαίνω όσους πιλότους είδαν μέχρι στιγμής τα στελέχη των καναλιών το επίπεδο είναι μάλλον απογοητευτικό.

Τι σας έλεγα για το Cash or Trash, ότι εξελίσσεται στην απόλυτη ένοχη απόλαυση της σεζόν; Όχι μόνο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει μέχρι σε ελληνική εκδοχή του δύσκολου είδους του επαγγελματικού ριάλιτι, επίσης σκίζει στην απογευματινή ζώνη του Σαββατοκύριακου (το Σάββατο καλύτερα από την Κυριακή) καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν αυτό το διαμαντάκι. Κι ένα μέρος της επιτυχίας του το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι σε αντίθεση με το Dragon’s Den, δεν παίρνει τον εαυτό του και πολύ στα σοβαρά.

Το προηγούμενο Σάββατο δεν είχε Casa de Mikel λόγω πένθους για τα Τέμπη και τη ζώνη σκούπισε βασικά το Survivor All Star. Ο ΑΝΤ1 έβαλε στη θέση του show το πολεμικό δράμα Allied που κινήθηκε μέτρια (11%) και την αγγλική σειρά Bodyguard που είδε όλη η πλάση στο Netflix και ακόμα δηλαδή αφού περιλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή του. Alpha και Omega μετέδωσαν κανονικά τις ελληνικές σειρές τους αν και δυσκολεύομαι να καταλάβω πως αυτές διαφέρουν από τα ψυχαγωγικά show που αναβλήθηκαν λόγω πένθους.

Ούτε αυτή τη βδομάδα κατάφερε να προσελκύσει τηλεθεατές η αθλητική εκπομπή του Σίγμα The Match, γράφοντας πενιχρά μονοψήφια τόσο στο γενικό όσο και στο δυναμικό. Πάντως είναι γενικό το φαινόμενο, καθώς και τις δύο αθλητικές εκπομπές του ΡΙΚ Αθλητικό Σάββατο και Αθλητική Κυριακή (ιεροσυλία πάντως να ονομάζεται έτσι γιατί ΜΙΑ είναι η Αθλητική Κυριακή κι αυτή της ΕΡΤ) δεν τις βλέπει ψυχή. Και μιλάμε για τη μάπα, το Νο1 ενδιαφέρον στη ζωή του μέσου Κύπριου.

Ακόμα μία παραγωγή του Νίκου Κοκλώνη αποτυγχάνει να βρει ένα ευρύτερο κοινό. Το Celebrity Game Night, ένα format που είχε γνωρίσει δόξες το 2014 στο Mega και επέστρεψε σ’ αυτό το 2021 μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τον ΑΝΤ1, φυτοζωεί στη μεταμεσονύχτια ζώνη της Τρίτης στον Alpha που έχει μαζέψει τόσο πολύ ελληνικό πρόγραμμα που κυριολεκτικά δεν ξέρει που να το βάλει. Αλλιώς για ποιο λόγο να θάψει στα μεσάνυχτα μιας καθημερινής ένα ψυχαγωγικό τηλεπαιχνίδι που είναι φτιαγμένο για την prime time ή έστω σε οικογενειακή ζώνη του Σαββατοκύριακου;

Είναι κρίμα πάντως που αξιόλογα προγράμματα όπως η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ Apocalypse: Never-Ending War 1918-1926 που μετέδωσε σε επανάληψη το ΡΙΚ στην prime time της περασμένης Κυριακής να πηγαίνουν άκλαφτα ή απλά να χάνονται μέσα στον ωκεανό μετριότητας που είναι το πρόγραμμα-αχταρμάς του ημικρατικού καναλιού.

 

 

READ MORE

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

LATEST NEWS