ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

Το κακό τριπάκι του ΡΙΚ με το Γευστικό Ταξίδι

Μαρίνος Νομικός

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός

Το “Γευστικό ταξίδι”, αν ξεπεράσεις τον κρίντζι τίτλο που παραπέμπει σε στήλη γυναικείου περιοδικού του ‘80, είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που είχε το ΡΙΚ εδώ και πολλά χρόνια. Τόσο καλή που ακόμα αμφισβητώ αν ήταν καν του ΡΙΚ. Βασικά μοιάζει με την καλύτερη εκπομπή ιδιωτικού καναλιού που εκπέμπει από τη συχνότητα του ΡΙΚ. Γιατί η ιδέα να βάλεις την εθνική μας μαγείρισσα Χρύσω Λέφου ανάμεσα στους δικούς της ανθρώπους είναι απλά ιδιοφυής.

Η Χρύσω μπορεί να εξελίχθηκε σε μεγάλη και δημοφιλής τηλεπερσόνα αλλά η αλήθεια είναι πως δεν ήταν ποτέ φτιαγμένη από τέτοια στόφα. Ένας απλός, εγκάρδιος, καλόψυχος, πάντα αισιόδοξος και θετικός άνθρωπος με καρδιά-αγκινάρα που τους χωράει όλους. Full disclosure την ξέρω κοντά 20 χρόνια, δουλέψαμε μαζί στον “Φιλελεύθερο” και μας συνδέει μια στενή φιλία, οπότε ό,τι γράφω για εκείνη τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γιατί η Χρύσω αν και γνωρίζει τεράστια απήχηση ως τηλεοπτική σεφ (προτιμάει είναι η αλήθεια τον όρο μαγείρισσα) αυτό δεν έχει επηρεάσει στο ελάχιστο τον χαρακτήρα ή την προσωπικότητά της. Απεναντίας μεγένθυνε τα χαρίσματά της και τώρα μ’ αυτήν εδώ την εκπομπή τα έφερε στο φυσικό τους περιβάλλον: την κυπριακή ύπαιθρο. Γιατί ναι μεν η Χρύσω είναι καλή στην κουζίνα της ή το στούντιο που προσομοιάζει με μία αλλά είναι θεότητα όταν βρίσκεται στα χωριά ανάμεσα σε ανθρώπους που την κατανοούν, την εκτιμούν και τη νιώθουν ως μία απ’ αυτούς. Και να κάνει μαζί τους αυτό που υπεραγαπά και ξέρει να κάνει όσο λίγοι: να απογειώνει τις κυπριακές γεύσεις, να παίζει μαζί τους ή να ανακαλύπτει καινούργιες.

Το “Γευστικό ταξίδι” (σοβαρά τώρα!) ξεκίνησε μουδιασμένα όπως όλα τα προγράμματα ενός ημικρατικού καναλιού χωρίς σαφή προσανατολισμό, στοιχειώδη ιδέα προγραμματισμού ή επαφή με το σήμερα και με μια απαρχαιωμένη, μηχανική αντίληψη για “ποιοτική τηλεόραση”. Τελευταία η εκπομπή πήρε τα πάνω της, που για το ΡΙΚ σημαίνει ότι άρχισε να γράφει διψήφια, οπότε μαντέψτε ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτεται να κάνει η διεύθυνση μόλις συνέβη αυτό: Να της αλλάξει ώρα!

Για να πούμε την αλήθεια η αλλαγή που σκέφτονται οι ιθύνοντες δεν έχει να κάνει με τυχόν χαμηλή τηλεθέαση του “Ταξιδιού” αλλά το ακριβώς αντίθετο. Μόλις είδαν ότι άρχισε να τσιμπάει είχαν τη φαεινή ιδέα να τη μετακινήσουν μπας και καταφέρουν να σώσουν κάποια νεκρή-και-θαμμένη εκπομπή από τις πολλές που περιφέρονται σαν σκουληκοφαγωμένα ζόμπι στο πρόγραμμά του. Βέβαια το να προσπαθείς να σώσεις κάτι που δεν σώζεται ούτε με την παντόφλα του Αγίου Παϊσίου (ή κάποια άλλα σκηνώματα που ήθελαν να τα εκθέσουν στο ΡΙΚ εάν θυμάστε) σε βάρος της μοναδικής ίσως εκπομπής που actually βλέπει ψυχή, μόνο εκ του πονηρού μπορεί να ληφθεί.

Αν κάτι δουλεύει το αφήνεις ως έχει, αυτός είναι στοιχειώδης κανόνας της τηλεόρασης ακόμα κι αν μιλάμε για τηλεόραση που έχει μείνει στα 70s.

READ MORE

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

LATEST NEWS