ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ: Οι... μετα-σασμικές δονήσεις έφτασαν μέχρι Κύπρο

Μαρίνος Νομικός

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός

Μια βδομάδα μέσα στη νέα σεζόν με φουλ πρόγραμμα (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του) και αναρωτιέσαι γιατί τα κανάλια που δεν λέγονται Alpha μπήκαν καν στον κόπο. Η κυριαρχία του καναλιού του Παπαέλληνα είναι απόλυτη σχεδόν σε όλες τις ζώνες ή τουλάχιστον σ’ αυτές που έχουν σημασία κάτι που, κακά τα ψέματα, είχε προβλεφθεί ήδη από το τέλος της περσινής. Με τον “Σασμό” να κάνει νούμερα ρεκόρ ήδη με το καλημέρα και τη “Γη της Ελιάς” να ακολουθεί αξιοποιώντας το γενναιόδωρο lead in, είναι ολοφάνερο πως το κοινό θα κατασκηνώσει και φέτος στην prime time του Alpha. Η διαφορά πλέον του πρωταθλητή στο γενικό της ημέρας, αγγίζει κάποιες μέρες και τις έξι μονάδες κι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά (που είναι σχεδόν απίθανο) το κανάλι των Λατσιών θα έχει σίγουρα την πιο άνετη επικράτηση σε σεζόν στην σχεδόν 7χρονη ιστορία του.

Ο ΑΝΤ1, η κάποτε κραταιά δύναμη της εγχώριας τηλεόρασης με την αξιοζήλευτη σταθερότητα σε ζώνες και προγραμματισμό, τώρα απλά παλεύει με το Omega για τη δεύτερη θέση. Το κανάλι του αείμνηστου Λουκή φέτος επένδυσε σε δύο κυπριακές σειρές των δύο επεισοδίων την εβδομάδα, όμως δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο: κατέρρευσαν αμφότερες. Το μεγαλύτερο σοκ ήταν το “Μια φορά κι έναν καιρό”, το pet project εδώ και χρόνια του Λώρη Λοϊζίδη που κατάφερε να υλοποιήσει φέτος αλλά δυστυχώς ενώ μπήκε δυναμικά (παίζοντας μόνο του είναι η αλήθεια) άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, μέχρι που το επεισόδιο της Τρίτης (με “Σασμό” απέναντι) έπαθε αυτό που μεταφράζεται ως ο χειρότερες εφιάλτης καναλιών και δημιουργών: έπεσε στα μονοψήφια (και στους 30.000 τηλεθεατές). Και οι αμείλικτοι κανόνες της αγοράς επιβάλλουν πως πολύ δύσκολα βγαίνει κάποιος από αυτό το λαγούμι έτσι και πέσει μέσα. Η έτερη κυπριακή σειρά “Σαλώμη” ήταν καταδικασμένη από την αρχή, έχει πέσει από καιρό στα μονοψήφια (και τους περίπου 25.000 τηλεθεατές) και αν οι επιδόσεις αυτές θα ήταν ικανοποιητικές για ξένο πρόγραμμα ή κάποια φθηνή εκπομπή, είναι ασύμφορες για μια δαπανηρή σειρά μυθοπλασίας. Δύο προγράμματα φαίνεται πως του έχουν βγει του ΑΝΤ1 μέχρι στιγμής και τα δύο τηλεπαιχνίδια. Το 5Χ5 με τον Μάρκο Σεφερλή (περί ορέξεως) που απειλεί πλέον ανοιχτά την πρωτοκαθεδρία του The Chase περνώντας κάποιες μέρες μπροστά και το “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος” που παίζει prime time και σημειώνει ικανοποιητικά νούμερα ή τουλάχιστον το έκανε προ “Σασμού”. Μόνη παρηγοριά του ΑΝΤ1 ότι δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα στο νεανικό κοινό.

Στο Omega και φέτος δουλεύουν μόνο τα βασικά, δηλαδή GNTM, Shopping Star και Τροχός της Τύχης που παραμένει υπολογίσιμη δύναμη στην παραγεμισμένη με τηλεπαιχνίδια ζώνη πριν το δελτίο. Όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα διατηρείται σε χαμηλά δεκάρια (10-14%) αλλά τουλάχιστον δείχνει να υπάρχει μια σταθερότητα. Οι “Αιχμές” κάποιες μέρες εκτοξεύονται, πιθανότατα λόγω επικαιρότητας, οι νεοσύστατες “Χρυσές Συνταγές από Σπίτι” (η εκπομπή της Γαλάτειας Παμπορίδη του προέκυψε μετά το διαζύγιο Χρύσως Λέφου - Φιλελεύθερου) πάνε πολύ καλά και κάνουν γκελ με το νεανικό κοινό (που απουσιάζει παντελώς από το “Γευστικό ταξίδι” της Λέφου και του ΡΙΚ) και το “Έλα να δεις” διατηρεί ικανοποιητικά ποσοστά κοντά στην ασφαλή ζώνη του ΜΟ του καναλιού (άλλωστε παίζει μόνο του στις 13.30). Ο “Ερωτας φυγάς” βολοδέρνει στις 22.00 αλλά νομίζω πως οι προσδοκίες για τη σειρά του Open ήταν ήδη χαμηλές.

Τέλος στο Σίγμα περιμένουν το θαύμα ή τουλάχιστον να γράψουν τα επερχόμενα ριάλιτι και talent shows αν και υποψιάζομαι πως το Love Island (που κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 27/9 στις 23.15) είτε που θα εξελιχθεί στην απόλυτη ένοχη απόλαυση είτε στη μεγαλύτερη φλόπα της σεζόν (ποντάρω τα λεφτά μου στο δεύτερο αλλά ας μην είμαστε αρνητικοί). Το κανάλι του Δία έπαθε μεγάλη νίλα με το καλημέρα, αν και δεν είναι δική του η ευθύνη. Ο “Γλυκάνισος”, η δραματική σειρά του ΣΚΑΪ που ήταν το καλό χαρτί (βασικά το μοναδικό χαρτί) για την prime κατέρρευσε στην πρεμιέρα της τη Δευτέρα σε Ελλάδα (και στην Κύπρο) με συνέπεια ο ΣΚΑΪ να τη βγάλει αμέσως από το πρόγραμμα για να μην καεί και να την επαναπρογραμματίσει για Παρασκευή και Σάββατο με διπλά επεισόδια αρχής γενομένης από χθες. Κι ενώ η Παρασκευή είναι καθαρή μέρα στην Ελλάδα (δηλαδή δεν έχει “Σασμό”) στην Κύπρο είναι πρακτικά η χειρότερη τα κανάλια που δεν λέγονται Alpha για έχει Λούη Πατσαλίδη. Οπότε το Σίγμα προχώρησε στην καλύτερη δυνατή επιλογή, μεταφέροντας τον “Γλυκάνισο” από τη Δευτέρα 26/9 και καθημερινά πλην Παρασκευής στις 18.00. Εκεί κάτι μπορεί να γράψει αν και η τρύπα στην prime time παραμένει. Οι... μετα-σασμικές δονήσεις έπληξαν και το The Voice που ήταν να κάνει πρεμιέρα αύριο Κυριακή αλλά επειδή θα έχει έκτακτο επεισόδιο Σασμού λόγω αγώνα της Εθνικής Ελλάδας τη Δευτέρα, το talent show τράπηκε σε άτακτη φυγή και θα κάνει τελικά πρεμιέρα την άλλη Κυριακή 2/10.

 

READ MORE

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

LATEST NEWS