ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

Η «Σαλώμη» παίζει το κεφάλι της και η εκδίκηση του Μάρκου Σεφερλή

Μαρίνος Νομικός

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός

Είμαστε ήδη δύο εβδομάδες μέσα στη νέα σεζόν - αφού επίσημα ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου οπότε και επέστρεψαν σχεδόν όλες οι ενημερωτικές εκπομπές- και ο κόσμος έχει δείξει τις προτιμήσεις του σε ότι αφορά τα προγράμματα που βγήκαν ήδη αέρα. Βέβαια η εικόνα είναι ουδόλως ολοκληρωμένη αφού πολλά προγράμματα (μερικά κυπριακά και σχεδόν όλα τα ελληνικά) δεν έχουν κάνει ακόμα πρεμιέρα, όμως κάποιες τάσεις είναι ορατές ή τουλάχιστον δίνουν μια πρώτη εικόνα. 

Τα βλέμματα είναι φυσικά στραμμένα στις δύο κυπριακές σειρές του ΑΝΤ1 που έπιασαν από νωρίς στασίδι στην prime time του Δευτερότριτου έχοντας προβάλλει από τέσσερα επεισόδια έκαστη. Το σουρεάλ παραμύθι “Μια φορά κι έναν καιρό” του Λώρη Λοϊζίδη διατήρησε τη δυναμική του (και την πρωτιά στο τοπ 20 κάθε ημέρας) ωστόσο όχι χωρίς απώλειες. Το επεισόδιο της Τρίτης 6/9 έχασε πάνω από 20.000 τηλεθεατές σε σχέση με εκείνο της 30ης Αυγούστου και σχεδόν 10.000 από το επεισόδιο της προηγούμενης (5/9), που δείχνει ότι αιμορραγεί σταθερά τηλεθεατές. Αν και μια διαδοχική απώλεια στα πρώτα επεισόδια είναι φυσιολογική για τις σειρές μυθοπλασίας (ανάλογα με το πόσα επεισόδια θα δώσει περιθώριο κάποιος για να εγκαταλείψει μια σειρά) ο Λώρης έχει συνήθως πιστό κοινό και οι δουλειές του δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα, δηλαδή ο άλλος ξέρει πάνω κάτω τι να περιμένει. Από την άλλη, όπως γράψαμε κι εδώ, η μανιέρα μπορεί μια μέρα να αποβεί μοιραία. Ειδικά όταν καταγράφεις απώλειες τέτοιου μεγέθους χωρίς ουσιαστικά να έχεις αντίπαλο.

Βέβαια το “Μια φορά” είναι σε καλύτερη μοίρα από τη “Σαλώμη”. Η έτερη κυπριακή παραγωγή του ΑΝΤ1 που ακολουθεί τη σειρά του Λώρη υπέστη καθίζηση τη δεύτερη εβδομάδα μετάδοσης. Ξεκίνησε με 56.000 τηλεθεατές και δεύτερο δημοφιλέστερο πρόγραμμα της ημέρας με το δεύτερο επεισόδιο να πέφτει στους 48.000 και τα δύο πιο πρόσφατα στους 34.000 και στην 4η θέση. Αυτό είναι κακό για δραματική σειρά συνέχειας, καθώς -σε αντίθεση με τις κωμικές- ο τηλεθεατής σπάνια θα την ξεκινήσει ή επιστρέψει σ’ αυτή σε ανύποπτο χρόνο. Που σημαίνει ότι το κοινό εγκαταλείπει στην set-in-the-80s σειρά ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν πρακτικά άλλες δυνατές επιλογές. Αν σταθεροποιηθεί σε ένα μερίδιο 13-14% (που για τα σημερινά δεδομένα είναι βιώσιμο) μπορεί και να γλιτώσει, αν συνεχίσει να πέφτει (όπου να’ ναι πλακώνει και ο ανταγωνισμός) ίσως το επόμενο κεφάλι που θα ζητήσει η “Σαλώμη” να είναι το δικό της.

Πάντως ο ΑΝΤ1 πρέπει να θύμωσε που δεν βλέπετε αρκετοί τις σειρές του και είπε να μας τιμωρήσει με διπλή δόση Μάρκου Σεφερλή. Τόσο το Super Mammy που παίζει στην prime της Τετάρτης όσο και το τηλεπαιχνίδι 5Χ5 που μεταδίδεται καθημερινά στη ζώνη πριν το δελτίο, πάνε εξαιρετικά. Την “κωμική” σειρά με τον Σεφερλή in drag που κόπηκε στην Ελλάδα γιατί κανείς δεν γελάει πια με αστεία για βιασμούς (ή οτιδήποτε ήταν legit στα 80s και 90s) είδαν γύρω στους 46.000 τηλεθεατές ενώ το καθημερινό 5Χ5 βλέπουν μέσο όρο 35.000 και βρίσκεται πάντα στην πρώτη πεντάδα της ημέρας. Ο αμφιλεγόμενος κωμικός διαθέτει μια ισχυρή fan base στην Κύπρο με όλες του τις θεατρικές παραστάσεις να είναι sold out αλλά και οι μαγνητοσκοπημένες περασμένων δεκαετιών να κάνουν τρελά νούμερα για τον ΑΝΤ1 με τις οποίες μας τιμωρούσε συχνά πυκνά. 



READ MORE

ΤΙΒΙΛΟΥΡΑ

LATEST NEWS