ΣΧΈΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΞ

Πώς θα καταλάβεις έναν νάρκισσο από τον τρόπο που τσακώνεται

Lifenews

Τι συμβουλές δίνει ειδικός, για να αναγνωρίσεις έναν νάρκισσο στον τσακωμό.

Τους τσακωμούς και τις δύσκολες συζητήσεις δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να τους αποφεύγουμε, αλλά ούτε και να τους επιδιώκουμε. Οι τσακωμοί όταν συμβαίνουν μέσα σε ένα υγιές πλαίσιο μπορούν να είναι εποικοδομητικοί, και να βοηθήσουν μια σχέση να εξελιχθεί. Ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά όταν μιλάμε για την περίπτωση ενός νάρκισσου. Και αυτό γιατί, ένας νάρκισσος δεν μπορεί να δημιουργήσει υγιείς και ισότιμους δεσμούς, με αποτέλεσμα να οδηγείται η σχέση σε τοξικότητες και χειριστικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με ειδικό ψυχολόγο, υπάρχουν μερικές συμπεριφορές και φράσεις που θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις έναν νάρκισσο, από τον τρόπο που τσακώνεται. Στην αρχή όλα θα μοιάζουν ιδανικά, ο νάρκισσος θα σε κατακλύζει με love bombing συμπεριφορές και θα νιώθεις πως αξίζεις και πως σε έχει ερωτευτεί ειλικρινά και παράφορα. Μόλις υπάρξει συναισθηματική δέσμευση όμως, θα αρχίσει να σε υποβιβάζει, να σε ελέγχει, αλλά και να λειτουργεί προς όφελος του. Τότε είναι που ξεκινούν και οι τσακωμοί. Και για έναν νάρκισσο, συνήθως οι τσακωμοί έχουν τις παρακάτω φράσεις:

«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»
Μια από τις φράσεις που χρησιμοποιεί σε έναν τσακωμό ένας νάρκισσος, είναι η «λυπάμαι που νιώθεις έτσι». Και ενώ μπορεί να θεωρείς πως δείχνει ενσυναίσθηση και καταλαβαίνει πως νιώθεις, στην πραγματικότητα αποποιείται από κάθε ευθύνη και κατηγορεί εσένα και τα συναισθήματα σου. Τέτοιες φράσεις συνήθως θέλουν να πουν: «Δεν φταίω εγώ για κάτι, εσύ και τα συναισθήματα σου είστε το πρόβλημα», όχι εγώ.

«Είσαι υπερευαίσθητη»
Προφανώς και ένας νάρκισσος θα υποτιμήσει και θα υποβιβάσει τα συναισθήματα σου, επειδή δεν τον συμφέρει και θέλει να λειτουργεί με βάση τις δικές του ανάγκες και μόνο. Ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται πραγματικά για εσένα, νοιάζεται για τον τρόπο που νιώθεις και αντί να σε κατακρίνει, θα προσπαθήσει να βρει τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει, αλλά και πως μπορείτε να το λύσετε. Επιπλέον η σχέση με έναν νάρκισσο μπορεί να σε εξωθήσει στα όρια σου, εξαιτίας της υπονόμευσης και της ταπείνωσης που υποβόσκει μέσα από τέτοιες συναναστροφές με νάρκισσους.

«Εσύ φταις για την κατάσταση»
Ό,τι και αν συμβεί, ένας νάρκισσος δεν θα πάρει ποτέ ευθύνη ή και να πει ό,τι το κάνει -θα είναι για να βγει από την δύσκολη θέση. Ένας νάρκισσος θεωρεί τον εαυτό του ιδανικό και τέλειο και δεν μπορεί να αναγνωρίσει αντικειμενικά την συμπεριφορά του. Για εκείνον οι πράξεις του είναι πάντα δικαιολογημένες και σωστές, ακόμη και αν σε φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Επίσης το παίζουν θύματα και στερούνται ενσυναίσθησης, ένα συνδυασμός καταστροφικός για να υπάρξει μια υγιής σχέση.

READ MORE

LATEST NEWS