«Έδωσα αγώνα δύο χρόνια τώρα ώστε να κρατήσω το παιδί μου σε μια όσο το δυνατόν φυσιολογική κατάσταση»
Ανοιχτή επιστολή προς στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πρόδρομο Προδρόμου στέλνει η ηθοποιός Δανάη Χρήστου, ύστερα από την ανάρτηση της με το παραμύθι που δόθηκε στους μαθητές για ενημέρωση τους σχετικά με τον κορωνοϊό.
Το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, «Δεν θα μας Μπείτε στη Μύτη» σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και από άλλους γονείς, καθώς όπως ανέφεραν το περιεχόμενο του ήταν αρκετά ενοχλητικό.
Δες την πρώτη της ανάρτηση εδώ:
Στην επιστολή της έγραψε:
«Κοινοποίηση: Επιτροπή Παιδείας της Βουλής / Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Έντιμε κ. Υπουργέ,
Μόλις χθες (3/2/2022), διανεμήθηκε στα σχολεία το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, που φέρει τον τίτλο «Δεν θα μας Μπείτε στη Μύτη». Ως μητέρα ενός παιδιού που φοιτά στην πρώτη δημοτικού, έμεινα σοκαρισμένη από το περιεχόμενο του παραμυθιού, αλλά ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως το συγκεκριμένο βιβλίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Ο οποιοσδήποτε λογικός και υπεύθυνος άνθρωπος θα έκρινε αυτό το βιβλίο όχι μόνο αντιπαιδαγωγικό αλλά και άκρως επικίνδυνο, όχι μόνο για τα μικρά παιδιά αλλά και για οποιοδήποτε μαθητή. Εν ολίγοις, απορώ, και ως γονέας απαιτώ να ενημερωθώ, ως προς το ποιοι είναι οι αρμόδιοι λειτουργοί που διάβασαν και ενέκριναν αυτό το βιβλίο.
Σε περίπτωση που δεν έπεσε στην αντίληψή σας, το βιβλίο απροκάλυπτα εκφοβίζει τα παιδιά στο θέμα του κορωνοϊού. Οι εικονογραφίες που περιέχει απεικονίζουν τον κορωνοϊό σαν ένα λυσσασμένο και εκδικητικό τέρας που «θα επιτεθεί στους ανθρώπους με μανία ώσπου να πάθουν όλοι πνευμονία». Το παραμύθι τοποθετεί τον Κόβιντ-19 (μαζί με άλλους ιούς) σε μια συμμορία εξωγήινων εχθρών που στόχο έχουν την «εκτέλεση» των ανθρώπων. «Καλεί ο Μακρυμούρ το τάγμα των ιών που φορούν κορώνες από φαρμακερές καρφίτσες και φονικές βελόνες. Και δίνει εντολή στον στρατηγό των φριχτών, τον πιο φριχτό, τον Κόβιντ-19 τον Μικροπρεπή, ύπουλα να επιτεθεί.»
Κ. Υπουργέ, ως γονιός αλλά και ως καλλιτέχνης, έχω πλήρη συναίσθηση της δύναμης του λόγου και της εικόνας, και των συναισθημάτων που αυτά μπορούν να αναπτύξουν. Είμαι βαθύτατα απογοητευμένη, και απερίγραπτα θυμωμένη που το Υπουργείο σας επέλεξε να θυσιάσει χιλιάδες παιδάκια στον βωμό μιας επικίνδυνης προπαγάνδας. Η εισβολή εξωγήινων στην γη που έχουν ως μέλημά τους την καταστροφή της ανθρωπότητας παραπέμπει άμεσα σε συνθήκη πολέμου, και αυτό δεν επιτρέπεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να αποτελεί παιδαγωγικό πρότυπο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά μιας ημικατεχόμενης πατρίδας που τη βαρύτητα της λέξης «εισβολή» τη μαθαίνουν πολύ πιο νωρίς από τα παιδάκια άλλων χωρών.
Το εν λόγω παραμύθι παρουσιάζει ως απόλυτα φυσιολογική την έκτακτη συνθήκη αποστασιοποίησης, μηνύει στα παιδιά πως αν βγουν έξω και παίξουν με φίλους τους, θα έρθει ο Κόβιντ και θα πάρει την αναπνοή τους. Ενοχοποιεί και στοχοποιεί τα παιδιά που αγκαλιάζουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους!
Είναι αδιανόητο να δανειζόμαστε στοιχεία από ταινίες τρόμου, όπου τα ζόμπι καταδιώκουν τους ανθρώπους για να τους μετατρέψουν κι αυτούς σε ζόμπι. Και ακροβατεί στα όρια του χυδαίου να παραλληλίζουμε έναν ιό, όσο επικίνδυνος κι αν είναι, με αυτές τις καταστάσεις, προπάντων τώρα που η μετάλλαξη Όμικρον έχει εισάγει τον κορωνοϊό σχεδόν σε όλα τα σπίτια. Αλήθεια, θα μοιράζατε ένα ανάλογο βιβλίο στα παιδιά για να τα ενημερώσετε για τον καρκίνο ή την γρίπη ή την οποιαδήποτε άλλη ασθένεια ή λοίμωξη; Σκεφτήκατε την ψυχική κατάσταση του παιδιού, του οποίου οι γονείς νόσησαν ή θα νοσήσουν από κορωνοϊό; Σκεφτήκατε τον τρόμο που θα αισθανθεί αν το ίδιο νοσήσει; Αυτή είναι η ιδέα σας για καλλιέργεια των παιδιών; Διά του τρόμου, της προπαγάνδας και της ενοχικότητας; Αποκαλώντας τα παιδιά «σκουπιδόπαιδα» δια στόματι κορωνοϊού;
Είναι ηλίου φαεινότερο πως σε αυτό το παραμύθι ΔΕΝ είναι προτεραιότητα το παιδί, αλλά μέσα από κατευθυνόμενη γραφή, να εξυπηρετηθούν άλλες ατζέντες! Δεν υπάρχει τίποτα χυδαιότερο από αυτό. Ως γονέας, έδωσα αγώνα δύο χρόνια τώρα ώστε να κρατήσω το παιδί μου σε μια όσο το δυνατόν φυσιολογική κατάσταση, συνυπολογίζοντας την ψυχική υγεία του μαζί με τη σωματική. Διαφύλαξα τη χαρά και την παιδικότητα του παιδιού μου, όσο γινόταν, μακριά από υστερίες και εκφοβισμούς, και αυτό πιστεύω πως έπραξαν όλοι οι γονείς ανεξαρτήτως πεποιθήσεως. Το Υπουργείο Παιδείας σας, αντί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια των γονιών, αντί να καλλιεργεί μέσω των γραμμάτων και των σοβαρών τεχνών μόνο ευγενή συναισθήματα στους μαθητές, κατήντησε οδοστρωτήρας που ενθαρρύνει τη διατάραξη της ψυχικής τους υγείας. Απαιτώ άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου βιβλίου από τα σχολεία της Κύπρου, και άμεση εξέταση του ζητήματος από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού».
- Δανάη Χρήστου
- Πρόδρομος Προδρόμου