ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ (MEGA)
Μαύρα μαντάτα για τη μαύρη κωμωδία του Mega που λίγοι είδαν κι ακόμη λιγότεροι εκτίμησαν. Η σειρά ξεκίνησε ελπιδοφόρα, με ψηλά 20άρια, στη συνέχεια όμως άρχισε να ξεφουσκώνει γρηγορότερα. Αν και μια μικρή πτώση είναι κάτι συνηθισμένο για τις σειρές του εν λόγω καναλιού τα τελευταία χρόνια, τα “Τέρατα” όχι μόνο άρχισαν να υποχωρούν πολύ νωρίς (συνήθως το παθαίνουν αυτό μετά τον Ιανουάριο) η κατάρρευση ήταν ραγδαία και θεαματική. Έτσι η πολυδιαφημισμένη ως “κάτι το διαφορετικό” σειρά έφτασε να γράφει μονοψήφια και να συναγωνίζεται σε χαμηλή τηλεθέαση την άλλη μεγάλη φλόπα της σεζόν την “Καταιγίδα” του Σίγμα. Το Mega δεν είχε άλλη επιλογή από το να ολοκληρώσει άρον-άρον τη σειρά ώστε να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τον προγραμματισμό πριν κάνει περαιτέρω ζημιά στο γενικό μερίδιο του σταθμού (όχι τίποτα άλλο, άρχισαν να ξεθυμαίνουν και οι “9 μήνες”).
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ (SIGMA)
Η απόλυτη φλόπα της σεζόν (και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της κυπριακής TV) δυστυχώς δεν ξεκίνησε καν δυναμικά, αντίθετα η μουδιασμένη πρεμιέρα (κοντά στο 12% - νούμερο τραγικά χαμηλό για prime time) έδειξε από το πρώτο κιόλας βράδυ ότι το Σίγμα πόνταρε (και) φέτος σε κουτσό άλογο. Οι λόγοι της αποτυχίας πολλοί (και αναλύθηκαν διεξοδικά σε προηγούμενο σημείωμα της στήλης) όμως στα σίγουρα δεν έφταιγε η ίδια σειρά που αισθητικά τουλάχιστον υπερείχε του ανταγωνισμού. Η “Καταιγίδα” έπεσε θύμα της φετινής περιρρέουσας ατμόσφαιρας του Σίγμα το οποίο δεν κατάφερε να σταυρώσει ούτε μία επιτυχία ανάμεσα στα νέα του προγράμματα (ενώ άρχισαν να καταρρέουν και κραταιά όπως οι “Τομές στα γεγονότα” και οι τηλενουβέλες) και πολύ γρήγορα η σειρά κατρακύλησε σε ντροπιαστικά μονοψήφια που θύμιζαν περισσότερο ΡΙΚ2. Το κανάλι άργησε να αντιδράσει και όταν εδέησε να τη μεταφέρει στη ζώνη των 10.20 μμ ήταν ήδη αργά, η “Καταιγίδα” οδηγήθηκε με μαθηματική ακρίβεια στον πάγκο του χασάπη όπου και απαλλάχθηκε από τη μιζέρια της με συνοπτικές διαδικασίες. Αν μη τι άλλο, θα μείνει στη μνήμη ως το γρηγορότερο κόψιμο σειράς μυθοπλασίας στην πρόσφατη μνήμη.
ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ (SIGMA)
Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, όμως δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα. Η ρήση που αποδίδεται στον Αβραάμ Λίνκολν ταιριάζει γάντι στο έργο του σεναριογράφου (και διευθυντή προγραμμάτων του Σίγμα) Δημήτρη Τοκκαρή ο οποίος απόλαυσε ένα αδιαφιλονίκητο σερί επιτυχιών από το 2003 (όταν οι “Τάκκοι” εξαπολύθηκαν επάνω στο μπουκωμένο από “Βουράτε Γειτόνοι” κοινό) με κοινά χαρακτηριστικά το απελπιστικά χαμηλό budget, τους νερόβραστους διαλόγους, την τεχνική ανεπάρκεια, το ανυπόφορο παίξιμο των (κυρίως ερασιτεχνών) ηθοποιών και την αισθητική βιντεοκασέτας του’87. Οι σειρές του Τοκκαρή δύσκολα κατατάσσονται σε συγκεκριμένο είδος (οι κωμικές του είναι για κλάματα και οι δραματικές για τρελά πλην αθέλητα γέλια) και μάλλον αποτελούν ένα από μόνες τους, όμως ήταν γελοιωδώς δημοφιλείς με το κοινό των 7.30 μμ (βασικά μωρά, νοικοκυρές, ηλικιωμένοι και άτομα χαμηλής μόρφωσης) και χάριζαν σε καθημερινή βάση στο κανάλι τεράστια τηλεθέαση με σχετικά μικρό κόστος και ένα πολύτιμο lead in για το δελτίο. Όμως κάποια στιγμή η τύχη εξαντλείται. Λίγο ο ανταγωνισμός (το “Fakatetous” απέδειξε πως η σαχλαμάρα είναι ακόμα καλύτερη εάν δεν υπάρχει ΟΥΤΕ στοιχειώδης πλοκή να ακολουθήσεις), λίγο η αλλοίωση του δείγματος της Nielsen (αυξήθηκε το κοινό υψηλής μόρφωσης) και κατά πολύ η φετινή απαξίωση του Σίγμα ως brand, οδήγησαν τα “Λόγια του αέρα” (μία καθαρόαιμη σειρά του Τοκκαρή, εξίσου κακή με τις προηγούμενες) πρώτα σε άτακτη υποχώρηση από τη γνώριμη ζώνη των 7.30 μμ (γιατί πήρε παραμάζωμα και τις “Τομές”) και στη συνέχεια στην (πολύ) οδυνηρή απόφαση για πρόωρη διακοπή της. Κι αν το σενάριο δεν το υπέγραφε διευθυντικό στέλεχος του Σίγμα, πιθανότατα να είχε κοπεί από τη δεύτερη εβδομάδα (ή δεν θα εγκρινόταν καν, που θα ήταν και το πιο λογικό).
ΡΟΥΑ ΜΑΤ (ANT1) Ο ΑΝΤ1
προσπαθούσε να ξεφορτωθεί αυτό το αγκάθι στο πλευρό του ήδη από πέρσι όταν τράπηκε σε άτακτη φυγή από τη ζώνη των 7.30 μμ, όμως το έσωσε το γεγονός ότι πήγαινε καλά στην Ελλάδα και είπαν να του δώσουν ακόμα μία ευκαιρία. Φέτος επέστρεψε στη ζώνη ορμώμενο από τις ad nauseam επαναλήψεις του καλοκαιριού, μόνο και μόνο για να ξαναμετακινηθεί στις 6.30 μμ αυτή τη φορά εξαιτίας του φετινού οδοστρωτήρα που φέρει τον τίτλο “Fakatetous”. Μπορεί να κάνει “διεθνή” καριέρα, όμως πλέον η σειρά κοστίζει ακριβά (πολύ ακριβά για προϊόν που παίζεται στην υποβαθμισμένη απογευματινή ζώνη όπου συνήθως συχνάζουν τηλενουβέλες και επαναλήψεις) και η πλοκή έχει ξεχειλώσει πλέον τόσο πολύ, που το κανάλι αποφάσισε να τη βγάλει από την πρίζα και να βάλει στη θέση της -πιθανόν- μία μεταφορά ενός γνωστού best seller (με πιο μαζεμένο σενάριο).
Τ-ΕΛΙΑ ΜΕΡΑ (PLUS)
Να μη σχολιάσω το τι ήθελε η αλεπού στο παζάρι ή μια καταξιωμένη και αρκετά δημοφιλής ηθοποιός όπως η Έλια Ιωαννίδου σε εκπομπή του Plus (που φιλοδοξεί να γίνει το “Εψιλον του φτωχού”) ας σταθούμε στο γεγονός ότι το πρωινάδικο του μικρομεσαίου καναλιού πρέπει να κουβαλά κάποια κατάρα σαν τις παραστάσεις του σαιξπηρικού “Μάκβεθ”. Μετά την περσινή επεισοδιακή απόλυση της Γιώτας Κουφαλίδου (αφού πρώτα η ίδια δεν άφησε ρουθούνι από τους συνεργάτες της) ήρθε και η σειρά της Έλιας να πάρει μια γεύση του τι σημαίνει να κάνεις εκπομπή σε περιθωριακό κανάλι. Μετά από ούτε ένα μήνα παραμονής στον αέρα, τα συσσωρευμένα τεχνικά και άλλης φύσεως προβλήματα οδήγησαν όχι μόνο σε ρήξη της παρουσιάστριας με τη σκηνοθέτιδα της εκπομπής αλλά και σε καταγγελίες και μηνύσεις αφού η τελευταία κατήγγειλε στην αστυνομία την πρώτη ότι ηχογράφησε συνομιλία τους χωρίς τη θέλησή της! Κρίμα που όλο αυτό το δράμα δεν εκτυλίχθηκε μπροστά από τις κάμερες - ίσως τώρα να μιλούσαμε για την πιο καρακάλτ εκπομπή της κυπριακής τηλεόρασης αντί για εκείνη που κατέβηκε γρηγορότερα κι από παντελόνι σε swingers party.
KATA ΛΑΘΟΣ (SIGMA)
Τι πιο ταιριαστό από έναν ήσυχο και διακριτικό θάνατο σε μια σειρά που γράφτηκε, στήθηκε, εγκρίθηκε, γυρίστηκε, μεταδόθηκε και έγραψε διψήφια στα αρχικά επεισόδια, ακριβώς όπως υποδηλώνει ο τίτλος της; Όμως με το “κατά λάθος” δεν μπορείς να πας και πολύ μακριά κι έτσι αυτή η “κωμική” σειρά με τα ίσως τραγικότερα trailers που είδαμε τελευταία (σοβαρά, περίμεναν ότι έτσι θα προσέλκυαν τηλεθεατές;) θα λάβει πολύ σύντομα τη θέση της στο χρονοντούλαπο της τηλεοπτικής ιστορίας δίπλα από άλλες παραγωγές που δεν μπορείς να θυμηθείς ούτε καν τον τίτλο τους…
like.philenews.com