LIFESTYLE

Η μάχη για το στέμμα της Star Κύπρος - Από το 1973 μέχρι σήμερα - Φωτογραφίες

Lifenews

Λάμψη, πού πήγε η λάμψη; (Και δεν εννοούμε τη Βίρνα Δράκου) «Θα είσαι η επόμενη;» ρωτούσε και ξανά ρωτούσε ο εκφωνητής στο trailer των φετινών καλλιστείων του Mega, τη στιγμή που εμείς δεν θυμόμασταν καν την προηγούμενη. Το ίδιο, υποθέτω κι εσείς. Κι ας στήνεστε τα κυριακάτικα βράδια σας μπροστά από την τηλεόραση για να παρακολουθήσετε τις προσπάθειες των φιλόδοξων κοριτσιών να ανακηρυχτούν βασίλισσες της ομορφιάς. Γιατί άραγε; Τι φταίει και χρόνο με το χρόνο, τα καλλιστεία απαξιώνονται ολοένα και περισσότερο και περνούν σε ανυποληψία; Να φταίει μόνο το «προϊόν» που διαγωνίζεται, το οποίο δεν το λες και Ειρήνη Σκλήβα ή Έφη Σπύρου; Ή μήπως φταίει ο τρόπος παρουσίασης;

Ο οποίος ευνοεί μεν το κανάλι του Αρχαγγέλου -του φέρνει δηλαδή τα πολυπόθητα «νούμερα» τηλεθέασης- αλλά μετατρέποντας σε νούμερα τις διαγωνιζόμενες και τον πάλαι ποτέ θεσμό σε μια τηλεοπτική trashιαδούρα που απογυμνώνει, εκθέτει, συχνά ξεφτιλίζει και στην τελική στερεί από τις υποψήφιες σταρ τη λάμψη που θα έπρεπε να τις περιβάλλει; Κι άντε το κανάλι, έχει το στόχο του. Αυτές, οι wannabe Κορίνα Τσοπέη 2015, τι ακριβώς στόχο έχουν;    

Και έγινε το Διαγωνισμός Ομορφιάς

Τα καλλιστεία, όμως, δεν ήταν πάντα έτσι. Πολύ πριν από το 1973, όταν η Carlsberg, μια από τις μεγαλύτερες Ζυθοβιομηχανίες στο νησί, αποφάσισε να επανατοποθετήσει το θέμα του διαγωνισμού ομορφιάς, να τον αναδείξει και να τον καθιερώσει ως θεσμό με τον τίτλο «Παγκύπριος Επίσημος Διαγωνισμός Ομορφιάς Carlsberg», τα  καλλιστεία αποτελούσαν τοπικές μεν εκδηλώσεις, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα και πολυαναμενόμενα κοσμικά event της χρονιάς. Οι αναμνήσεις δε των μεγαλύτερων από το ολόφωτο Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία κι από το κοσμικό κέντρο «Το Κύμα», στη Λεμεσό είναι νοσταλγικές. «Τότε δεν βγαίναμε να παρελάσουμε με μαγιό και τέτοια», είχε πει κάποτε η Λέλια Ρολάνδη, η σύζυγος του πρώην υπουργού, η οποία είχε στεφθεί Miss Times of Cyprus το 1958 και Miss Cyprus το 1959. Και εξηγούσε: «Αυτά άρχισαν από το 1960 και μετά. Μέχρι τότε ήταν μια νυχτερινή έξοδος απ’ αυτές που κρατούσαν μέχρι πρωίας. Με πολύ γέλιο, χωρίς χτυποκάρδια, συγκινήσεις και κλάματα. Χορεύαμε με τον καβαλιέρο μας, η κριτική επιτροπή έβλεπε και έλεγε “αυτή”, σου δίνανε και ένα υποτυπώδες βραβείο και ήταν ένα καθ’ όλα αξιοπρεπές γεγονός». Αργότερα, στο «ΚΥΜΑ» (και αλλού) προστέθηκαν τα μαγιό, οι παρελάσεις σε πασαρέλα με τις διαγωνιζόμενες να κρατούν ανά χείρας τον αριθμό τους γραμμένο σε μια ταμπελίτσα, οι εκπροσωπήσεις στο εξωτερικό... Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής μαρτυρούν καλαίσθητες διοργανώσεις που άφησαν εποχή. Στη συνέχεια προστέθηκαν και οι τεράστιες αστραφτερές κορόνες που μετά δυσκολίας στέκονταν στα κεφάλια των εστεμμένων, οι οποίες έδωσαν άλλη διάσταση στον τίτλο «βασίλισσα της ομορφιάς»...

Παρόλα αυτά, τα καλλιστεία παρέμεναν σε νηπιακό στάδιο και κάθε άλλο παρά σε επαγγελματικό επίπεδο. Και κάπου εκεί ήρθε η Carlsberg. Η οποία κάθε καλοκαίρι, συνήθως Ιούλιο μήνα, διοργάνωνε μια μεγάλη εκδήλωση, όχι τόσο λαμπερή στην αρχή, αλλά με μπόλικη χρυσόσκονη στη συνέχεια, αρχικά στον υπαίθριο χώρου του εργοστασίου της, σε μεταγενέστερο στάδιο στο Monte Caputo, στο Pavilion, στο Forum και στους κήπους του Ξενοδοχείου Hilton…

Οι πόρτες άνοιγαν διάπλατα για να υποδεχτούν την «αφρόκρεμα» της πρωτεύουσας που κατέκλυζε το χώρο για να παρακολουθήσει από κοντά το event. Γνωστά πρόσωπα από την πολιτική, την τηλεόραση αλλά και την κοσμική ζωή της Κύπρου, έδιναν το παρών τους, στηρίζοντας τις διαγωνιζόμενες που έδιναν ψυχή και σώμα προκειμένου να κατακτήσουν τον πολυπόθητο τίτλο της «Σταρ», που τότε άνοιξε σε αρκετές την πόρτα για μια αξιοζήλευτη καριέρα στο χώρο. Σε μια προ Αριστοτέλους εποχή, χαρακτηριστική φιγούρα σε κάθε καλλιστεία ήταν φυσικά και οι οικοδεσπότες. Από τον Λεωνίδα Μαλένη και τον Σπύρο Παπαδόπουλο μέχρι την Έμυ Λιβανίου και την Μπέττυ Μαγγίρα, πολλοί γνωστοί παρουσιαστές, μοντέλα και ηθοποιοί, κράτησαν τα ηνία της βραδιάς που πολλές φορές ήταν όντως «γεμάτη λάμψη και στιλ», όπως διατεινόταν και η διαφήμισή τους. Ακόμα κι όταν στην πορεία του χρόνου μετατράπηκαν σε τηλεοπτικό προϊόν της μιας βραδιάς (χάρη στο Sigma) μπορεί να πει κανείς πως συνέχισαν να είναι πετυχημένα! Σταδιακά, ωστόσο, άρχισαν να χάνουν την αίγλη τους.

Οι πραγματικά ωραίες διαγωνιζόμενες άρχισαν να λιγοστεύουν, οι κριτικές επιτροπές να μπάζουν νερά, οι παρουσιαστές να αποσυντονίζουν… Μέχρι το 2012, που ένεκα και της οικονομικής κρίσης που έκανε το κλίμα βαρύ, η Carlsberg αποφάσισε να εγκαταλείψει και οι ιθύνοντες του Sigma, οι οποίοι μέχρι τότε στήριζαν το θεσμό, να παραιτηθούν από την προσπάθεια, αφήνοντας τις καλές εποχές των καλλιστείων, κλεισμένες για πάντα στις αναλογικές κασέτες τους. Και κάπου εκεί, έκανε την εμφάνιση του Mega που μας χαρίζει αλησμόνητες παρακμιακές στιγμές εδώ και τρία χρόνια...

 

Η μάχη για το στέμμα

«Ξεσκονίζοντας» τα αρχεία περιοδικών και εφημερίδων, διαπιστώνει κανείς, πως ο Παγκύπριος Επίσημος Διαγωνισμός Ομορφιάς είχε το «άρωμα» και τον «αέρα» που απέπνεαν οι ίδιες οι διαγωνιζόμενες. Χωρίς πολλά-πολλά χαριεντίσματα και με την αγωνία μονίμως  ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους (κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το χαρακτηριστικό τρέμουλο των χειλιών στην προσπάθειά τους να χαμογελάσουν), οι δώδεκα φιναλίστ έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό για να ξεχωρίσουν.

Με σύμμαχο την ομορφιά αλλά και την προσωπικότητά τους, οι υποψήφιες έπεφταν στη «μάχη» προσπαθώντας να ξεχωρίσουν η κάθε μια με τη δική της γοητεία, ομορφιά και θηλυκότητα. Καστανές, μελαχρινές, με wavy μαλλιά και χτενίσματα που θύμιζαν εποχή του ‘30 είναι από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που έχουν μείνει σε όλους αξέχαστες, ενώ οι περισσότερες από αυτές έχουν αποτυπωθεί και μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα της βραδιάς των καλλιστείων. «Ήταν μια πολύ ξεχωριστή βραδιά. Εκλεκτοί καλεσμένοι, μουσική τζαζ, το styling και αυτό στο ίδιο μοτίβο. Αισθανόμασταν σαν κάτι σταρ του παλιού μαυρόασπρου σινεμά», δήλωνε παλαιότερα η Γιώτα Κουφαλίδου στα περιοδικά, αναπολώντας τη δική της συμμετοχή στα καλλιστεία του 1991 που πραγματοποιήθηκαν στους κήπους του Hilton στη Λευκωσία, κερδίζοντας τον τίτλο της αναπληρωματικής Σταρ. Τότε, βέβαια, ο διαγωνισμός είχε και κάποιες ιδιαιτερότητες.

Σε πολλές περιπτώσεις, για να μπορέσει μια κοπέλα να συμμετάσχει στον παγκύπριο διαγωνισμό, έπρεπε πρώτα να κερδίσει στον προκριματικό τοπικό διαγωνισμό που γινόταν σε κάθε πόλη ξεχωριστά. Κάτι ανάλογο, είχε γίνει στην περίπτωση της Λίτσας Καϊσή, η οποία αφού κέρδισε τον τίτλο της «Σταρ Λεμεσού», κατάφερε να εξασφαλίσει το «εισιτήριο» για τον επίσημο διαγωνισμό  που είχε διεξαχθεί το 1981 στον υπαίθριο χώρο έξω από το εργοστάσιο της Carlsberg, με παρουσιαστή τον Λεωνίδα Μαλένη.  

ΚΛΑΡΑ ΡΕΪΝΜΠΟΟΥ - STAR KYΠΡΟΣ 1994

Η καριέρα περιμένει στη γωνία

Το έπαθλο για την πρώτη φιναλίστ που θα κέρδιζε τις εντυπώσεις, δεν ήταν απλά ένας τίτλος. Πέρα από τα δώρα -τα φορέματα και τα κοσμήματα που η Carlsberg δώριζε στις φιναλίστ όταν σε μεταγενέστερο στάδιο τα καλλιστεία είχαν πια καθιερωθεί ως θεσμός και διεξάγονταν με μεγαλύτερο επαγγελματισμό- η Σταρ Κύπρος κέρδιζε και το πολυπόθητο έπαθλο που ήταν ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τη χαρακτηριστική εικόνα όπου η κάμερα συνόδευε τη Σταρ στο προαύλιο για να παραλάβει τα κλειδιά του νέου της αποκτήματος! Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν πως οι Σταρ του παρελθόντος είχαν την ευκαιρία να παραμείνουν στο χώρο αξιοποιώντας τον τίτλο που κέρδισαν και τα καλλιστεία αποτελούσαν το εφαλτήριο για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Οι κοπέλες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άτομα από το χώρο της μόδας, αλλά και να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες τις οποίες θα αξιοποιούσαν (πραγματικά) στην πορεία της καριέρας τους.  Την επόμενη κιόλας ημέρα του διαγωνισμού, τα τηλέφωνα έπαιρναν φωτιά. Οι πόρτες άνοιγαν διάπλατα. Οι επαγγελματικές προτάσεις έπεφταν βροχή, τα εξώφυλλα και οι συνεντεύξεις ξεκινούσαν… Κάποιες από αυτές, εκμεταλλεύτηκαν τον τίτλο στο έπακρο, κάνοντας δεκάδες φωτογραφήσεις και editorial μόδας σε περιοδικά στην Κύπρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ άλλες επιχείρησαν να δοκιμαστούν στο χώρο της τηλεόρασης ή της υποκριτικής. Σ’ όσες δεν δόθηκε τέτοια ευκαιρία ή μια τέτοιου είδους καριέρα δεν ήταν στα σχέδιά τους, είχαν -αν μη τη άλλο- να θυμούνται τις όμορφες αναμνήσεις από την εμπειρία που είχαν ζήσει κάποτε, ακόμα κι αν αυτό είχε διάρκεια μόνο για ένα βράδυ.  

ΚΡΙΣΤΙ ΓΡΟΥΤΙΔΟΥ - ΣΤΑΡ ΚΥΠΡΟΣ 1999

Γιώτα Κουφαλίδου - Αναπληρωματική ΣΤΑΡ ΚΥΠΡΟΣ 1991

ΑΝΝΑ ΑΪΒΑΛΙΩΤΟΥ - MISS CYPRUS 1966    -     ΛΕΛΙΑ ΡΟΛΑΝΔΗ - MISS TIMES OF CYPRUS 1958 - MISS CYPRUS 1959

ΕΦΗ ΣΠΥΡΟΥ - ΣΤΑΡ ΚΥΠΡΟΣ 1995  

Φωτογραφίες: Αρχείο Φιλελεύθερου

Περιοδικό: Down Town, Τεύχος 463 

READ MORE

LATEST NEWS