ADVERTORIALS

Πώς βελτιώνω την επικοινωνία στη σχέση μου;

Lifenews

Όταν οι σύντροφοι καταφέρνουν να επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά, η σχέση τους γίνεται πιο δυνατή και ανθεκτική στον χρόνο και τις προκλήσεις που προκύπτουν.

Η επικοινωνία και η οικειότητα είναι θεμελιώδεις παράγοντες για την υγιή λειτουργία μιας σχέσης. Όταν οι σύντροφοι καταφέρνουν να επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά, η σχέση τους γίνεται πιο δυνατή και ανθεκτική στον χρόνο και τις προκλήσεις που προκύπτουν. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να βελτιώσουν την επικοινωνία τους και να ενισχύσουν την οικειότητά τους.

  1. Ανοιχτός Διάλογος

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου και οι δύο σύντροφοι μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους χωρίς τον φόβο της κριτικής ή της απόρριψης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω αμοιβαίας πρόθεσης και συχνών συζητήσεων, όπου θα αφιερώνετε χρόνο ο ένας στον άλλον να μοιραστεί ελεύθερα.

  1. Χρήση "Εγώ" Δηλώσεων

Ακόμα και να θέλουμε να εκφράσουμε ένα παράπονο ή να συζητήσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, ο σύντροφος που ξεκινάει τη συζήτηση, χρησιμοποιεί εκφράσεις από το ‘εγώ’ πχ «εγώ νιώθω παραμελημένος», «εγώ νιώθω ότι πρέπει να παίρνω τις σοβαρές αποφάσεις στη σχέση μας», «εγώ νιώθω πολύ κουρασμένη γιατί έχω φορτωθεί τις ευθύνες της οικογένειας» κτλ. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε εκφράσεις «εσύ ποτέ δεν κάνεις...» ή «εσύ πάντα....» κτλ. Αυτό βοηθά στο να μη νιώσει απειλή ο/η σύντροφός μου από μία κατά μέτωπον επίθεση και προδιαθέτει το ζευγάρι για διάλογο και αλληλοκατανόηση.

  1. Ενεργητική Ακρόαση

Η ενεργητική ακρόαση σημαίνει ότι ακούτε πραγματικά τον σύντροφό σας, χωρίς να σκέφτεστε την δική σας απάντηση ή να διακόπτετε. Δείξτε ότι ενδιαφέρεστε με τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου σας. Αφού αφήσετε τον/την σύντροφό σας να ολοκληρώσει, επαναλάβετε αυτό που ακούσατε για να επιβεβαιώσετε ότι το κατανοήσατε σωστά και δεν διαστρεβλώσατε τα λεγόμενά του από τη δική σας οπτική ή τα δικά σας συναισθήματα. 

  1. Δημιουργία Κοινών Στιγμών

Αφιερώστε χρόνο καθημερινά για να κάνετε κάτι μαζί, όπως μια βόλτα, μία δραστηριότητα ή ένα δείπνο. Αυτές οι στιγμές ενισχύουν τη σύνδεση και την οικειότητα. Δοκιμάστε νέες δραστηριότητες μαζί, όπως μαθήματα χορού, μαγειρικής ή ταξίδια. Οι νέες εμπειρίες ενισχύουν την αίσθηση του "μαζί" και δημιουργούν κοινές αναμνήσεις.

  1. Έκφραση Συναισθημάτων

Μην διστάσετε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με τον/την σύντροφό σας. Η έκφραση των συναισθημάτων ενισχύει την οικειότητα και επιτρέπει στους δύο συντρόφους να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Καθιερώστε μια εβδομαδιαία ρουτίνα όπου θα μοιράζεστε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες σχετικά με την σχέση σας. Αυτό ενισχύει τη θετική διάθεση και την ουσιαστική έκφραση στη σχέση.

  1. Διαχείριση Συγκρούσεων

Όταν προκύπτουν διαφωνίες και προκλήσεις στη σχέση, προσπαθήστε να εστιάσετε στη λύση του προβλήματος, παρά στην αντιπαράθεση. Δεν έχει νόημα να αναλωθείτε στο ποιος φταίει ή στο πώς κλιμακώθηκε η κατάσταση, αλλά στο τί αποτέλεσμα και θετική αλλαγή θέλετε να φέρετε στη σχέση σας. Ρωτήστε ο ένας τον άλλον και μοιραστείτε από κοινού πώς μπορείτε να προχωρήσετε. Αν η συζήτηση γίνει έντονη, πάρτε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε πριν συνεχίσετε. Όταν είστε ‘εν βρασμώ’ δεν μπορείτε να σκεφτείτε λογικά, οπότε δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις. Καλύτερα να αναβάλλετε την συζήτηση μέχρι να είστε και οι 2 ήρεμοι και να μπορείτε να κάνετε αποτελεσματικό διάλογο.

Η βελτίωση της επικοινωνίας και της οικειότητας σε μια σχέση απαιτεί προσπάθεια και δέσμευση και από τους 2 συντρόφους. Με τις κατάλληλες στρατηγικές, κάθε ζευγάρι μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρότερο δεσμό που θα αντέξει στο χρόνο. Αν δυσκολεύεστε, μπορείτε πάντα να αναζήτησετε επαγγελματική υποστήριξη, είτε μέσω life coaching και ψυχοθεραπείας (ατομικά), είτε μέσω συμβουλευτικής ζεύγους (ομαδικά). Θυμηθείτε ότι η σχέση είναι επιλογή, καθώς και μια διαδικασία που απαιτεί συνεχή φροντίδα και ανάπτυξη! 

Γράφη η Business & Life Coach Ειρήνη Σαβαλάν

READ MORE

LATEST NEWS