Είναι το πρώτο από τέσσερα στάδια
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κόκοτα μετά το έμφραγμα που υπέστη τον Μάρτιο.
Η κατάσταση του Δημήτρη Κόκοτα παραμένει σταθερή, όπως δήλωσε η σύζυγός του, Κατερίνα Πετράκη την Πέμπτη. Η Κατερίνα Πετράκη ανέφερε στην εκπομπή Live News πως «κάποιες φορές τον βγάζουν από την υποστήριξη και αναπνέει κανονικά, αλλά είμαστε ακόμη σε αναμονή. Ο σύζυγός μου δεν είναι ακριβώς σε καταστολή, αλλά σε άγρυπνο κώμα».
Στη συνέχεια, τόνισε πως ο Δημήτρης Κόκοτας μπορεί να αναπνεύσει μόνος του, αλλά επειδή είναι πολλούς μήνες στο νοσοκομείο ο οργανισμός του έχει εξασθενήσει. «Έχει τραχειοστομία για να μην επιβαρύνεται η καρδιά και τα άλλα όργανά του, αλλά μπορεί να αναπνεύσει και μόνος του. Είναι μαχητής και θα τα καταφέρει», συμπλήρωσε η Κατερίνα Πετράκη.
Τι είναι το άγρυπνο κώμα
Στο άγρυπνο κώμα ο ασθενής έχει ακόμη συνείδηση, γεγονός που δημιουργεί και την ανάγκη επικοινωνίας.
Τα στάδια του κώματος
Το άγρυπνο κώμα, στο οποίο βρίσκεται ο Δημήτρης Κόκκοτας είναι το πρώτο στάδιο, από τα τέσσερα στο οποίο διακρίνεται το κώμα ανάλογα με το βάθος του. Σε αυτό το στάδιο, το κώμα διακρίνεται από απλή θόλωση της διάνοιας (βραδύτητα απαντήσεων, ονειρικά παραληρήματα).
Στο δεύτερο στάδιο (ελαφρύ κώμα) παρουσιάζεται η παραμονή των προστατευτικών αντιδράσεων στα επώδυνα ερεθίσματα.
Το τρίτο στάδιο (βαθύ κώμα ή κάρος) διακρίνεται από απουσία αντίδρασης σε επώδυνα ερεθίσματα, πλήρη χαλάρωση των μυών, διαταραχή της φυτικής ζωής (υπερθερμία, ανωμαλίες στον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό) και κατάργηση των οστεοτενόντιων αντανακλαστικών, καθώς και αυτών του κερατοειδούς.
Στο τέταρτο στάδιο χαρακτηρίζεται από ολική απώλεια της φυτικής ζωής και της σχέσης του ατόμου με το περιβάλλον. Σ' αυτό το σημείο, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι επίπεδο και ο ασθενής επιβιώνει μόνο με μηχανική υποστήριξη (αναπνευστική συσκευή) και τη χρήση αγγειοσυσταλτικών. Στο τέταρτο στάδιο το κώμα μπορεί να είναι αντιστρέψιμο (όπως σε περιπτώσεις τοξικού κώματος που διακρίνονται από παράλυση των φυτικών λειτουργιών και παροδική ηλεκτροεγκεφαλική σιγή) ή ανεπανόρθωτο.
Σημειώνεται ότι η ταξινόμηση του κώματος σε στάδια δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, όμως επιτρέπει την καλύτερη και ευκολότερη παρακολούθηση των ασθενών.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ειδικά κέντρα για τους ασθενείς που βρίσκονται σε άγρυπνο κώμα και έτσι, νοσηλεύονται είτε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είτε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
ΠΗΓΗ: Lifo.gr
- Δημήτρης Κόκοτας
- Κόκοτας
- Lifestyle νέα