LIFESTYLE

Σαν σήμερα το 1953 στέφεται βασίλισσα η Ελισάβετ - Το πρώτο διεθνές γεγονός που μεταδόθηκε τηλεοπτικά

Lifenews

Η στέψη της Ελισάβετ Β’ έλαβε χώρα στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδί

Η Ελισάβετ Β΄ ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 25 ετών, ύστερα από το θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, μέσω της ανακήρυξής της από το Συμβούλιο του Στέμματος και τα υπόλοιπα εκτελεστικά όργανα της βρετανικής μοναρχίας.

Η τελετή στέψης πραγματοποιήθηκε περισσότερο από ένα έτος μετά την άνοδό της στο θρόνο, λόγω της παράδοσης που απαιτεί ένα ικανό χρονικό διάστημα πένθους για τον προηγούμενο μονάρχη, πριν από την έναρξη εορταστικών εκδηλώσεων.

 

1716896167286-864063028-vasilissa-elisavet-(1).jpg

Το γεγονός αυτό έδωσε επαρκή χρόνο για την προετοιμασία της τελετής. Κατά τη διάρκεια της στέψης, η Ελισάβετ πήρε τον νενομισμένο όρκο, χρίστηκε με Άγιο Μύρο, φόρεσε τον βασιλικό χιτώνα και τα βασιλικά διάσημα και στέφθηκε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέα Ζηλανδία, της Νότιας Αφρικής, του Πακιστάν και της Κεϋλάνης.

vasilissa-elisavet-(2).jpg

Εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα βασίλεια της Κοινοπολιτείας και κυκλοφόρησε ένα αναμνηστικό μετάλλιο. Ήταν η πρώτη βρετανική στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά μέσα από το Αββαείο, καθώς κατά τη διάρκεια της της στέψης του πατέρα της, το 1937, δεν είχαν επιτραπεί τηλεοπτικές κάμερες. Η Ελισάβετ ήταν η τέταρτη και τελευταία βρετανική στέψη του 20ου αιώνα. Εκτιμάται ότι κόστισε 1,57 εκατομμύρια στερλίνες (περ. £43.427.400 σε ισοτιμία του 2019).

Η Ελισάβετ Β΄ έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στις 15:10 μ.μ (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου), στο εξοχικό της, Κάσττρο Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, από φυσικά αίτια σε ηλικία 96 ετών. Η επίσημη ανακοίνωση από το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ αναρτήθηκε στα κάγκελα του ανακτόρου.

Η ανακοίνωση έγινε στις 18:31 τοπική ώρα από τον Χιου Έντουαρντς, και διαβάστηκε από το BBC κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης. Νωρίτερα την ίδια μέρα οι γιατροί ανέφεραν ότι η υγεία της επιδεινώθηκε γρήγορα και την έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση. Ήδη από τις 12:30 μ.μ. τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι η Βασίλισσα βρισκόταν υπό ιατρική επίβλεψη στο Κάστρο Μπαλμόραλ αφού οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχία.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, η σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κατέβηκε στο μεσίστιο. Επειδή ο νέος μονάρχης Κάρολος ήταν επίσης στο Μπαλμόραλ όταν έγινε βασιλιάς, το έθιμο της Αγγλίας επιτάσσει να παραμείνει στο κάστρο αμέσως μετά το θάνατο της μητέρας του.

queenelizabethofficiial_1662753092_2923707305612309737_53719690380.jpg

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο μετά την ανακοίνωση για να θρηνήσει τη Βασίλισσα παρά την καταρρακτώδη βροχή. Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στα Ανάκτορα και τις επόμενες ημέρες για να αφήσουν λουλούδια. Πολλοί άλλοι, τόσο απλοί άνθρωποι όσο και σημαντικές προσωπικότητες, έκαναν αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στέλνοντας τα συλλυπητήρια τους στη Bρετανική Βασιλική Οικογένεια και γράφοντας αφιερώματα για τη Βασίλισσα

ΠΗΓΗ: Gossip-tv.gr

READ MORE

LATEST NEWS