ΣΧΈΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΞ

Σεξ στην παραλία: Η «καλοκαιρινή» φαντασίωση - Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά;

Lifenews

Η άμμος και η απουσία του... λιπαντικού

Την περίοδο του καλοκαιριού, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που σκέφτονται να επιχειρήσουν το σεξ στη θάλασσα.

Κάτι ο ζεστός καιρός, κάτι τα ξεπερασμένα στερεότυπα, προωθούν πολλούς ανθρώπους να υιοθετήσουν εναλλακτικούς τρόπους ερωτικής αναζήτησης, αφήνοντας τη φαντασία και το ερωτικό αίσθημα να τους οδηγήσει σε εμπειρίες πρωτόγνωρες όπως είναι και η ερωτική συνεύρεση στη θάλασσα.

Όλα αυτά όμως είναι αθώα και ακίνδυνα;

Η Δρ Μαργαρίτα Μαυρογένη, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος και Πρόεδρος της ΔΑΕΚ απαντάει «όχι βέβαια»!

Η Μαργαρίτα Μαυρογένη αναλύει στο LifeNewscy τους κινδύνους που παραμονεύουν στις παραλίες.

Η άμμος με την οποία είναι γεμάτη η παραλία, μπορεί να κολλήσει παντού και να γίνει απίστευτα ενοχλητική. Όσο και να αισθανθείς ωραία, η άμμος στο τέλος θα σου χαλάσει τη διάθεση!

Το θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει τσουξίματα και ερεθισμούς στο δέρμα, ειδικά στο μέρος της ευαίσθητης περιοχής. Είναι ικανό να προκαλέσει ερεθισμούς και πολλές λοιμώξεις (ειδικά στις γυναίκες), όπως κολπίτιδες και τραχηλίτιδες. Ας μην ξεχνάμε ότι το θαλασσινό νερό δεν βοηθάει να λιπανθεί ο γυναικείος κόλπος όσο χρειάζεται (αδύνατη άλλωστε η χρήση κάποιου λιπαντικού) με αποτέλεσμα, να αυξάνεται η πιθανότητα μικροτραυματισμών.

Το καλοκαίρι είναι και η εποχή για εφήμερες, εύκολες, πολλαπλές σεξουαλικές σχέσεις που συνοδεύονται με μικρότερη υπευθυνότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μεταδίδονται και εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα.

Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Σ.Μ.Ν.);

Παθήσεις που μεταδίδονται κυρίως (όχι αποκλειστικά) με τη σεξουαλική επαφή είτε πρόκειται για κολπική, πρωκτική ή στοματική. Κάποια εξ' αυτών δεν μεταδίδονται, μόνο, με το σεξ αλλά και με την απλή δερματική επαφή (π.χ. μολυσματική τέρμινθος) ή από μολυσμένο αίμα (π.χ. ηπατίτιδα). Όπως είναι φυσικό κινδυνεύουν περισσότερο οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι και ειδικά εκείνοι που αλλάζουν τακτικά συντρόφους και δεν παίρνουν προφυλάξεις. Αντιθέτως, τα μονογαμικά άτομα έχουν σχεδόν μηδαμινές πιθανότητες να ασθενήσουν.

Τα πιο συχνά Σ.Μ.Ν. είναι Τριχομονάδες, Χλαμύδια, Κονδυλώματα, έρπης γεν. οργάνων, Σύφιλη, Βλεννόρροια, Ηπατίτιδα Β και Γ, AIDS/HIV.

Τα συμπτώματα είναι πολλά και διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Κάποια από αυτά είναι πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση, πόνος στο σεξ, πόνος στους όρχεις, φαγούρα, εξανθήματα, σπυράκια, δύσοσμες εκκρίσεις, έντονες κολπικές εκκρίσεις, διάρροια, αιμορραγία μεταξύ περιόδων στις γυναίκες, αίσθημα κόπωσης, πυρετός, κίτρινα μάτια, απώλεια βάρους, πόνος στις αρθρώσει.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το προφυλακτικό, σε ένα άτομο που του αρέσει να αλλάζει συντρόφους συχνά, αποτελεί την βασική μορφή προφύλαξης. Το κακό είναι ότι μερικές φορές τα Σ.Μ.Ν. δεν έχουν φανερά συμπτώματα σε ένα άτομο γι' αυτό και η καλύτερη διάγνωση είναι ο ετήσιος τακτικός προληπτικός έλεγχος. Η πλειοψηφία αντιμετωπίζεται εύκολα και γρήγορα ενώ υπάρχουν και κάποια που «ταλαιπωρούν» για καιρό έναν ασθενή.

Σημαντικό είναι να υπογραμμιστεί πως ένας άνθρωπος που διαπιστώνει ότι έχει κολλήσει κάποιο Σ.Μ.Ν. οφείλει να ενημερώσει τους συντρόφους με τους οποίους ήρθε σε επαφή και να το αντιμετωπίσει ιατρικώς άμεσα.

Υπάρχει μια λανθασμένη εκτίμηση σε κάποιους ανθρώπους, ειδικά σ' εκείνους που πάσχουν από κάτι το οποίο δεν έχει εμφανή συμπτώματα, ότι δεν προκαλεί κάτι κακό. Αυτό είναι λάθος και επικίνδυνο να το πιστεύει κανείς αφού ένα αφροδίσιο νόσημα που δεν αντιμετωπίζεται ιατρικώς μπορεί να προκαλέσει στειρότητα ή οργανική ανεπάρκεια. Μέχρι και σε καρκίνο ή θάνατο τον ασθενή μπορεί να οδηγήσει.

READ MORE

LATEST NEWS