LIFESTYLE

Eurovision: Το όφελος ευεξίας που κερδίζουν οι χώρες που φιλοξενούν τον διαγωνισμό

Lifenews

Δεν θα ήταν απίθανο ο αποψινός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision να αποτελέσει το επόμενο case study για το αναδυόμενο πεδίο των “Eurovision Studies”, της μελέτης, δηλαδή, σε κοινωνικό, ψυχολογικό, οικονομικό και ιστορικό επίπεδο, του μουσικού διαγωνισμού που παρακολουθούν πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, καθιστώντας τον το πλέον δημοφιλές τηλεοπτικό γεγονός μη αθλητικού περιεχομένου.

Στο πνεύμα αυτό, έρευνα από το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού σχετίζεται με ισχυρότερα αισθήματα ευημερίας και ικανοποίησης από τη ζωή σε εθνικό επίπεδο.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Έλληνα Δρ Φίλιππο Φιλιππίδη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial, είχε αναλύσει στοιχεία περισσότερων από 160.000 ατόμων από 33 ευρωπαϊκά κράτη για το διάστημα 2009-2015, διαπιστώνοντας ισχυρότερα αισθήματα ικανοποίησης από τη ζωή τους αν η χώρα τους είχε καλή επίδοση στον διαγωνισμό μια δεδομένη χρονιά, ενώ η υψηλότερη κατά 10 θέσεις τελική κατάταξη -π.χ. αν μια χώρα τερμάτιζε 2η αντί για 12η- σχετιζόταν με 4% μεγαλύτερες πιθανότητες ικανοποίησης από τη ζωή.

Η περίπτωση της Αγγλίας

Πέρυσι, με αφορμή τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, επιστημονική σύμπραξη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, του Συμβουλίου Έρευνας Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, του BBC, του Βρετανικού Συμβουλίου, των Πανεπιστημίων του Λίβερπουλ και John Moores του Λίβερπουλ μεταξύ άλλων, αναζήτησε το αποτύπωμα της διοργάνωσης της Eurovision στην ευημερία, στο αίσθημα ενότητας, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην οικονομία της περιοχής και των κατοίκων.

Η έρευνα με επικεφαλής την Rhiannon Corcoran, Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Δημόσιας Ψυχικής Υγείας στο Ινστιτούτο Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, βασίστηκε σε 1.300 συνεντεύξεις μέσω tablet που παρείχε η εταιρεία δημοσκοπήσεων M·E·L Research, με ερωτήματα σχετικά με το αν γνώριζαν και διατίθεντο να συμμετάσχουν στη Eurovision, την άποψή τους για την ευημερία στην κοινότητα, την τοπική περηφάνια και την ανοχή στη διαφορετικότητα. Απαντήσεις σε αντίστοιχα ερωτήματα συλλέχθηκαν και από 300 ακόμα κατοίκους του Λίβερπουλ μέσω μιας online πλατφόρμας.

Μετά το αρχικό στάδιο, ακολούθησε δεύτερη σειρά συνεντεύξεων τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, αμέσως μετά τη Eurovision, και μια τρίτη τον Σεπτέμβριο του 2023, με τα ίδια ακριβώς ερωτήματα.

Αίσθημα «ανήκειν» και περηφάνια

Σύμφωνα με κάποια βασικά ευρήματα της μελέτης:

το 74,1% των συμμετεχόντων ήταν ενθουσιασμένοι που η πόλη τους φιλοξένησε τη Eurovision

το 80% αισθάνθηκε υπερήφανο που το Λίβερπουλ κέρδισε τη διοργάνωση του διαγωνισμού -είχε έρθει δεύτερο στην τελική κατάταξη μετά την εμπόλεμη Ουκρανία

η προσμονή της Eurovision προκάλεσε αισθήματα ευεξίας, με τους ερωτηθέντες να αναφέρουν προσωπική ευεξία πάνω από τον εθνικό μέσο όρο

τα αυξημένα επίπεδα ευημερίας που καταγράφηκαν πριν τον διαγωνισμό συνεχίστηκαν και μετά την ολοκλήρωσή του

η Eurovision εμφύσησε στους κατοίκους του Λίβερπουλ το αίσθημα ότι ανήκουν σε μια παγκόσμια κοινότητα

τα συναισθήματα για τη Eurovision ήταν πολύ παρόμοια με τα συναισθήματα για το Λίβερπουλ ως πόλη, με τους ερωτηθέντες να τα περιγράφουν και τα δύο ως “ζωντανά” και “χωρίς αποκλεισμούς”

οι τοπικές εκδηλώσεις που συνδέονταν με τη Eurovision λειτούργησαν ως ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση των συναισθημάτων ενότητας και ευεξίας και δημιούργησαν μια αίσθηση αλληλεγγύης με την Ουκρανία.

Οι ερευνητές ανέφεραν:

«Τα δεδομένα βρίθουν συναισθημάτων. Η χαρά ήταν έντονη αλλά υπήρχαν και έντονα δίπολα της συναισθηματικής εμπειρίας, που σχετίζονταν τόσο με την αντίθεση ανάμεσα στη διασκέδασης της Eurovision και τις εχθροπραξίες και τη θλίψη του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και με την τόνωση από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες μετά την απομόνωση της COVID και το άγχος του κόστους ζωής.

»Αυτές οι συναισθηματικές εμπειρίες σχετίζονταν ξεκάθαρα με τα αυξημένα επίπεδα ευεξίας. Το ίδιο και τα θέματα της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της ένταξης, της αίσθησης του χώρου και του τόπου, της δημιουργίας αναμνήσεων και της δύναμη της μουσικής. Όλες αυτές οι πτυχές της Eurovision 2023 συνέβαλαν στο να αισθάνονται καλά και να λειτουργούν εύρυθμα ως άτομα και ως σύνολο».

Πηγή: ygeiamou.gr

READ MORE

LATEST NEWS