LIFESTYLE

Eurovision 2024: Απόψε ο μεγάλος τελικός - Σε ποια θέση θα διαγωνιστεί Κύπρος και Ελλάδα

Lifenews

Απόψε θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας.

Η ΕΡΤ1, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Μalmö Arena, θα μεταδώσει τον τελικό στις 22:00. Μετά την περσινή νίκη της Loreen με το «Tattoo», αυτή είναι η έβδομη φορά που ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στη Σουηδία. Η πόλη του Μάλμε φιλοξένησε τη Eurovision το 1992 και το 2013. Η Στοκχόλμη διοργάνωσε τη Eurovision το 1975, το 2000 και το 2016 και το Γκέτεμποργκ το 1985.

Όπως κάθε χρονιά, οι 10 καλύτεροι από κάθε ημιτελικό συμμετέχουν στον τελικό. Η νικήτρια του προηγούμενου έτους και διοργανώτρια χώρα Σουηδία έχει αυτόματη είσοδο στον τελικό, καθώς και οι «Big Five» χώρες δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Στον τελικό θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες.

Η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι θα εμφανιστεί στη 12η θέση και η Κύπρος με τη Silia Kapsis στην 20η.

Αναλυτικά η σειρά εμφάνισης των χωρών:


1. Σουηδία / Marcus & Martinus - Unforgettable
2. Ουκρανία / a. alyona & J. Heil - Teresa & Maria
3. Γερμανία / Isaak - Always on the Run
4. Λουξεμβούργο / Tali - Fighter
5. Ολλανδία / Joost Klein - Europapa
6. Ισραήλ / Eden Golan - Hurricane
7. Λιθουανία / Silvester Belt - Luktelk
8. Ισπανία / Nebulossa - Zorra
9. Εσθονία / 5MIINUST x Puuluup - (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
10. Ιρλανδία / Bambie Thug - Doomsday Blue
11. Λετονία / Dons - Hollow
12. Ελλάδα / Marina Satti - ZARI
13. Ηνωμένο Βασίλειο / Olly Alexander - Dizzy
14. Νορβηγία / Gåte - Ulveham
15. Ιταλία / Angelina Mango - La noia
16. Σερβία / Teya Dora - Ramonda
17. Φινλανδία / Windows95man - No Rules!
18. Πορτογαλία / Iolanda - Grito
19. Αρμενία / LADANIVA - Jako
20. Κύπρος / Silia Kapsis - Liar
21. Ελβετία / Nemo - The Code
22. Σλοβενία / Raiven - Veronika
23. Κροατία / Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim
24. Γεωργία / Nutsa Buzaladze - Firefighter
25. Γαλλία / Slimane - Mon amour
26. Αυστρία / Kaleen - We Will Rave

Η ψηφοφορία


Το 2024, έγιναν ορισμένες αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η πιο σημαντική αφορά στην επέκταση του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, η ψηφοφορία στον μεγάλο τελικό θα ανοίξει λίγο πριν την εκτέλεση του πρώτου τραγουδιού, θα παραμείνει ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια των εμφανίσεων και για έως και 40 λεπτά μετά την εκτέλεση του τελευταίου τραγουδιού.

Οι θεατές και στις 37 χώρες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 μπορούν να ψηφίσουν για τα 26 τραγούδια του Μεγάλου Τελικού. Όσοι παρακολουθούν στις συμμετέχουσες χώρες μπορούν να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας την επίσημη εφαρμογή της Eurovision ή μέσω τηλεφώνου ή/και SMS. Οι σχετικοί αριθμοί θα εμφανίζονται στην οθόνη από κάθε συμμετέχοντα ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Όσοι παρακολουθούν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορούν να ψηφίσουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www.esc.vote.
Η ψηφοφορία για τους θεατές σε χώρες που δεν συμμετέχουν - το Rest of The World - έχει ανοίξει ήδη. Η δυνατότητα να ψηφίσουν την αγαπημένη τους χώρα ξεκίνησε μετά το τέλος της μετάδοσης του Dress Rehearsal 2, που έγινε την Παρασκευή. Όταν η ψηφοφορία κλείσει, τα Top 10 πιο δημοφιλή τραγούδια σε κάθε συμμετέχουσα χώρα θα κατανεμηθούν με βαθμούς από 1 έως 8, 10 και 12 πόντοι.

Η κριτική επιτροπή σε κάθε μία από τις 37 συμμετέχουσες χώρες θα απονείμει επίσης συνολικά 58 βαθμούς (1 – 8, 10 και 12). Κάθε κριτική επιτροπή θα παρακολουθήσει και θα ψηφίσει με βάση το Dress Rehearsal 2 που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 10 Μαΐου.

Ο συνολικός αριθμός των πόντων που θα κατανεμηθούν από τις 37 εθνικές Κριτικές Επιτροπές θα είναι 2.146.

Ποιοι είναι οι «Big Five»

Οι λεγόμενοι «Big Five» είναι οι εξής: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες συνεισφέρουν τα περισσότερα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Από το 2000, οι χώρες αυτές εξασφαλίζουν αυτόματα μια θέση στον Μεγάλο Τελικό.

Τα προγνωστικά

Το μεγάλο φαβορί θεωρείται ο Baby Lasagna που εκπροσωπεί την Κροατία με το «Rim Tim Tagi Dim», ένα electro-glam-metal κομμάτι σε ένα εκρηκτικό stage show. Το Ισραήλ, μετά τον Β' Ημιτελικό, κέρδισε σημαντικό έδαφος στην κούρσα καταφέρνοντας να διεισδύσει ανάμεσα στον Κροάτη και τον Ελβετό και να βρει τον εαυτό του ξαφνικά στη 2η θέση των στοιχηματικών εταιρειών. Μία από τις πιο πολυδιαφημισμένες συμμετοχές είναι το «Code» της Ελβετίας, στο οποίο ο τραγουδιστής Nemo, ένα non-binary άτομο, περιγράφει το ταξίδι της ταυτότητας του φύλου του. Άλλα τραγούδια που προκαλούν αίσθηση, είναι το «La Noia» της Angelina Mango από την Ιταλία και το «Doomsday Blue» της Bambie Thug για την Ιρλανδία.

Το «Ζάρι»

Η συμμετοχή της Ελλάδας, το «Ζάρι» που ερμηνεύει η Μαρίνα Σάττι, αποτελεί συγχώνευση παραδοσιακών, μοντέρνων και εθνογραφικών στοιχείων. Το τραγούδι από την στιγμή που πρωτοκυκλοφόρησε κέρδισε τις εντυπώσεις μεγάλου μέρους όχι μόνο του ελληνικού κοινού αλλά και του διεθνούς. Eurofans όλων των ηλικιών και κατηγοριών έχουν δείξει τη στήριξή τους στην τραγουδίστρια καθ' όλη της διάρκεια της πορείας προς τον μεγάλο τελικό.

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στα προγνωστικά

Σύμφωνα με το Eurovisionworld.com, η Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» βρίσκονται στην 9η θέση από τις συνολικά 26 χώρες. Στο televoting, όμως, που αφορά στα προγνωστικά για τις ψήφους του κοινού, η χώρα βρίσκεται λίγο ψηλότερα και συγκεκριμένα στην 6η θέση.

Το ποιος θα επικρατήσει, όμως, θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε.

Πηγή: protothema.gr

READ MORE

LATEST NEWS