ΣΧΈΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΞ

5 τρόποι που οι αλγόριθμοι βλάπτουν τις σχέσεις μας

Lifenews

Υπάρχουν πέντε τρόποι με τους οποίους οι αλγόριθμοι υπονομεύουν τις σχέσεις.

Ένα βράδυ, όταν ήμουν ιδιαίτερα θυμωμένη με κάποιον, άνοιξα το λάπτοπ μου και έκανα scrolling μέσα από Είδα ένα βίντεο για τον ναρκισσισμό. Όλα όσα έλεγε έμοιαζαν να ταιριάζουν με τη συμπεριφορά του ατόμου εκείνη τη στιγμή. Αισθάνθηκα δικαιωμένη. Ωστόσο, αυτή η δικαίωση μετατράπηκε σε αναστοχασμό, δηλαδή σε επανειλημμένη ανάλυση των δυσάρεστων συναισθημάτων. Έκλεισα τον φορητό υπολογιστή μου και πήγα μια βόλτα, και όταν επέστρεψα πήρα μια ανάσα και απελευθέρωσα τον θυμό μου. Ένα καθαρό κεφάλι μου επέτρεψε να σκεφτώ και έριξα μια ματιά στο κινητό μου τηλέφωνο. Ένα άλλο βίντεο για τον ναρκισσισμό.

Οι αλγόριθμοι καθορίζουν μεγάλο μέρος της κοινωνικής μας αλληλεπίδρασης και της πληροφόρησης στη σύγχρονη εποχή. Αυτή η καθοδήγηση είναι χρήσιμη, πυροδοτώντας ενδιαφέροντα και πάθη και συνδέοντάς μας με κοινότητες που διαφορετικά μπορεί να μην γνωρίζαμε ότι υπάρχουν. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πτυχές όπου οι αλγόριθμοι ενισχύουν τις φυσικές μας τάσεις, όπως η αναστοχαστικότητα και η επιθυμία να έχουμε δίκιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι αλγόριθμοι έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους οι αλγόριθμοι επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις.

1. Μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε δίκιο

Το περιεχόμενο που βλέπουμε στο διαδίκτυο επηρεάζεται από τις πληροφορίες στις οποίες είχαμε πρόσβαση προηγουμένως. Οι αλγόριθμοι συχνά μας οδηγούν σε μέσα ενημέρωσης που ενισχύουν αυτά που ήδη πιστεύουμε. Η κοινωνική ψυχολογία χρησιμοποιεί τον όρο “προκατάληψη επιβεβαίωσης” για να περιγράψει την τάση των ανθρώπων που έχουν ισχυρή εμπιστοσύνη σε μια απόφαση ή πεποίθηση να δέχονται μόνο πληροφορίες που υποστηρίζουν την απόφαση αυτή και να μην επεξεργάζονται πληροφορίες που την αντικρούουν.

Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κανείς σε κάτι, τόσο ισχυρότερη γίνεται αυτή η σύνδεση και τόσο περισσότερο δημιουργείται ο απόηχος των ιδεών του. Στις σχέσεις, συχνά ερχόμαστε σε σύγκρουση για θέματα “σωστού” και “λάθους”. Τέτοιες πλατφόρμες μας δίνουν την ψευδαίσθηση ότι η δική μας πλευρά είναι η μόνη.

2. Ενισχύουν τον θυμό

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε σε ένα θέμα, τόσο περισσότερο μας το προτείνει ο αλγόριθμος. Όταν έχουμε κολλήσει σε κάτι, μπορεί να αναζητήσουμε πληροφορίες που δικαιολογούν ή προωθούν αυτό που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή. Όταν κάνουμε ανανέωση, αντί να προχωρήσουμε σε άλλο περιεχόμενο, προτείνεται το περιεχόμενο στο οποίο είχαμε πρόσβαση προηγουμένως.

3. Αποκλείουν το δρόμο για εναλλακτικές απόψεις

Σε περιόδους συγκρούσεων, είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί στις αντιλήψεις και τις εμπειρίες των άλλων. Δυστυχώς, επαναλαμβάνοντας υλικό που είχε ανακτηθεί προηγουμένως, οι αλγόριθμοι μεγεθύνουν τις απόψεις μας και υποτιμούν τους άλλους. Στις σχέσεις, αυτό ενισχύει τις προκαταλήψεις μας. Κάνουμε έτσι τη στάση μας πιο άκαμπτη, χωρίς να αφήνουμε χώρο για άλλες απόψεις. Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε στις σχέσεις.

4. Μας οδηγούν στα άκρα

Με την προβολή περιεχομένου που αντανακλά τις απόψεις μας, είναι πιθανό να μετακινηθούμε σταδιακά προς μια πιο ακραία εκδοχή. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αισθανθούμε ότι οι γενικές μας απόψεις είναι πολωτικές. Σε ομάδες, η τάση αυτή είναι ακόμη ισχυρότερη. Είναι πιο πιθανό να οδηγήσουμε ο ένας τον άλλον στα άκρα και, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αντίθετες ιδέες, να μην αποδεχόμαστε τίποτα άλλο παρά μόνο τις δικές μας. Τέτοιες ακρότητες δυσχεραίνουν τις σχέσεις με τους άλλους.

5. Μας πολώνουν

Ενθαρρύνοντας την πιο ακραία σκέψη και χρησιμοποιώντας πληροφορίες που βασίζονται σε αυτό που έχουμε περάσει χρόνο κάνοντας, οι αλγόριθμοι μας οδηγούν στην ομαδική σκέψη. Η ομαδική σκέψη είναι μια ισχυρή δύναμη στην ψυχολογία, με την ομαδική πόλωση να μας εγκλωβίζει συχνά σε πιο ακραίους τρόπους σκέψης. Αυτό μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο να χάσουμε την επαφή με ανθρώπους που δεν σκέφτονται όπως εμείς.

READ MORE

LATEST NEWS