ΣΧΈΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΞ

Γιατί απορρίπτουμε κάποιον όταν μας δείχνει υπερβολικό ενδιαφέρον

Lifenews

Έχει συμβεί σε όλους μας

Περνάς πολύ όμορφα στην αρχή της γνωριμίας σου με κάποιον. Υπάρχει ενθουσιασμός, οι παλμοί ανεβαίνουν κάθε φορά που συναντιέστε και τα πειράγματα μεταξύ σας δίνουν και παίρνουν.

Κι ύστερα αυτός ο άνθρωπος ενθουσιάζεται παραπάνω και το δείχνει έντονα. Μπορεί να προτείνει πιο συχνές εξόδους ή να σου στέλνει διαρκώς μηνύματα και να απαντά πολύ γρήγορα στα δικά σου. Μπορεί να σου πει ότι του αρέσεις!

Και, φυσικά, έπειτα από αυτό εσύ… ξενερώνεις και σιγά σιγά ή πιο απότομα απομακρύνεσαι. Έχει συμβεί σε όλους μας και από τις δύο πλευρές. Πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε το κυνήγι και όταν αυτό τελειώσει χάνουμε το ενδιαφέρον μας.

Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό;

Αν χάνετε το ενδιαφέρον σας όταν ο άλλος αποκαλύπτει πως του αρέστε πολύ, τότε πιθανότατα να μην νιώθετε άνετα με την οικειότητα.

Όταν κάποιος εκφράζει έντονα και αρκετά σύντομα τα συναισθήματά του, τότε σημαίνει πως η σχέση προχωρά και έχει προοπτικές να γίνει κάτι πιο σοβαρό.

«Όταν η σχέση γίνεται πιο στενή, εμείς γινόμαστε πιο ευάλωτοι. Άρα, μπορεί να πληγωθούμε ευκολότερα», σημειώνει η Jesse Kahn κοινωνική λειτουργός και διευθύντρια του The Gender & Sexuality Therapy Collective στη Νέα Υόρκη, ενός κέντρου στο οποίο επιστήμονες υγείας και ψυχολόγοι επικεντρώνονται στις ανθρώπινες σχέσεις και τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας.

Οπότε όταν απομακρυνόμαστε από κάποιον που εκφράζει τα συναισθήματά του απέναντί μας, ουσιαστικά προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. «Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν περισσότερο ασφαλείς όταν κάποιος τους απορρίπτει, επειδή αυτό είναι πιο φυσιολογικό και εύκολο για αυτούς», λέει η Jesse Kahn.

Αυτός, βέβαια, δεν είναι ο μόνος λόγος που απορρίπτουμε κάποιον όταν γίνεται πιο… πιεστικός συναισθηματικά.

Η δεύτερη αιτία, σύμφωνα με την Kahn, είναι η πιθανότητα το άλλο άτομο να μας δημιουργεί την εντύπωση του εξαρτημένου.

«Δείχνει ωριμότητα όταν κάποιος είναι ανεξάρτητος και το να εκφράζεις πολύ σύντομα και πολύ έντονα τα συναισθήματά σου μπορεί να εκληφθεί από τον άλλο ως… απελπισία».

Αν τρομάζετε πολύ εύκολα από την οικειότητα που εκφράζει ο άλλος, τότε προσπαθήστε να θυμηθείτε πως αντιδράσατε σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν ή όταν εσείς βρισκόσασταν στη θέση του ενθουσιασμένου, προτείνει η Kahn. «Έτσι θα καταφέρετε να βάλετε σε μια τάξη το περίεργο συναίσθημα απόστασης που θέλετε να κρατήσετε και να εκφράσετε με ηρεμία τα όσα νιώθετε. Αν πραγματικά σας αρέσει ο άλλος είναι κρίμα να χάσετε επαφή, μόνο και μόνο επειδή ενθουσιάστηκε παραπάνω».

 ΠΗΓΗ: marieclaire

READ MORE

LATEST NEWS