LIFESTYLE

Ιλάειρα Ζήση στο «Lifenews» για την μέρα της Γυναίκας: Tι θα άλλαζε στην κοινωνία - «O Μαυρίκιος δεν έχει καμία οπισθοδρομική σκέψη»

Έλενα Τσιακούπη

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε στερεότυπα

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Μια μέρα που μας πάει πίσω, στις αρχές του 20ού αιώνα, τότε που οι γυναίκες απαίτησαν και διεκδίκησαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.

Η αγαπημένη μας Ιλάειρα Ζήση, με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας αποκλειστικά στο Lifenewscy.

Οσοι την γνωρίζουν, την χαρακτηρίζουν ως μια ήρεμη ευγενική δύναμη. Μια γυναίκα με εξυπνάδα, μόρφωση και γεμάτη ενέργεια για δημιουργικότητα.

Iλάειρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ποια θα ήταν η δική σου ευχή ή μήνυμα στις γυναίκες όλου του κόσμου;


Να είναι γερές, δυνατές, να πατάνε καλά στα πόδια τους, να συνεχίσουν να διεκδικούν τα αυτονόητα και αυτά που αξίζουν, να μην υποκύπτουν σε καμίας μορφής λεκτική, ψυχική ή σωματική βία και να μην ξεχνάνε τους αμέτρητους λόγους που τις κάνουν ξεχωριστές.

 

Αν σου ζητούσαμε να μας μιλήσεις για μια γυναίκα που σε έχει εμπνεύσει ποια θα ήταν αυτή;

Θα επέλεγα τη μαμά μου που λόγω της εγκυμοσύνης μου κατάλαβα περισσότερο από ποτέ πόσα πέρασε για να μας φέρει στον κοσμο και για όλα όσα εκανε για εμάς, να μας μεγαλώσει, δουλειές, το σπίτι και μέχρι σήμερα που είναι στο πλευρό μου σε κάθε δυσκολία.


Ποιες θεωρείς ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισες ως γυναίκα στην ζωή σου;

Το να ανακαλύψω τους λόγους που αξίζει να ζω και να παλεύω καθημερινά αλλά και η διαχείριση της απώλειας του πρώτου μας μωρού με τον Μαυρίκιο.


Υπάρχει κάποιο στερεότυπο που σε εκνευρίζει όταν ακούς να το λένε για τις γυναίκες;

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε στερεότυπα και προκαταλήψεις οπότε δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε κανένα. Ευτυχώς ο Θεός μου έστειλε τον άντρα μου που δεν έχει καμία οπισθοδρομική σκέψη και έχει τη γυναίκα πολύ ψηλά.

Πως ερμηνεύεις σαν ιδέα στο μυαλό σου, την πραγματική ισότητα των δύο φύλων;

"Και έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν" είπε ο ιερέας στο μυστήριο στην εκκλησία όταν παντρευτήκαμε και μας μίλησε για αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμό. Αν το εφάρμοζαν ολοι ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος καθώς η ισότητα πηγάζει από μέσα μας και ξεκινάει από το σπίτι μας.

Διανύεις μια όμορφη περίοδο με την εγκυμοσύνη, πιστεύεις ότι οι μητέρες ή εγκυμονούσες στην εποχή που διανύουμε, έχουν την στήριξη που θα έπρεπε από την κοινωνία/κράτος;

Σίγουρα πάντα όλα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα όμως θα ήθελα να τονίσω ότι σε αυτό το κομμάτι τα πράγματα εδώ στην Κύπρο είναι καλύτερα από την Ελλάδα. Τόσο σε κοινωνικό και ανθρώπινο επίπεδο όσο και στο πεδίο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.


Αν είχες την δυνατότητα να κατέχεις μια υψηλόβαθμη θέση (Προέδρου Δημοκρατίας, Υπουργού, Βουλευτή) τι θα άλλαζες στην κοινωνία για τις γυναίκες;

Θα προωθούσα δράσεις που να δίνουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες, να οργανώσουν δράσεις και να κάνουν πράξη τις ευφάνταστες ιδέες τους καθώς πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη, τη βούληση, το μυαλό και το ψυχικό σθένος της σύγχρονης γυναίκας του 2024.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλες τις γυναίκες του κόσμου το 2024 να πραγματοποιήσουν όλα τους τα όνειρα, να είναι γερές, δυνατές, να χαίρονται τις οικογένειες τους, να έχουν έναν καλό σύντροφο που να τις αγαπάει με ολο του το είναι και να τις κοιτάει στα μάτια και αν το επιθυμούν, εάν και εφόσον νιώσουν έτοιμες να τις αξιώσει ο Θεός να βιώσουν τη μητρότητα που είναι το πιο μεγαλειώδες γεγονός που έζησα κι εγώ στη ζωή μου μέχρι σήμερα.

 

 

READ MORE

LATEST NEWS