ΣΧΈΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΞ

Spider Webbing: Το νέο dating trend και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό

Lifenews

Σαν να μην έφταναν όλοι αυτοί οι όροι που έχουν κατακλύσει τον κόσμο των ραντεβού, άλλος ένας ήρθε για να προστεθεί στη λίστα και να μας μπερδέψει περισσότερο. Σύμφωνα με το site γνωριμιών Seeking.com., το Spider webbing συγκεντρώνει στοιχεία από “love bombing”, “gaslighting”, “breadcrumbing” και “therapy baiting”. Το να πέσουμε θύμα ενός από τα παραπάνω είναι αρκετά δύσκολο από μόνο του, αλλά να συγκεντρωθούν και τα τέσσερα σε ένα ταυτόχρονα; Όχι, δεν θα πάρουμε.

Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τον περίπλοκο σχεδιασμό του ιστού της αράχνης, η οποία φυλακίζει τα θύματά της και συνθέτει τοξικές συμπεριφορές που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια στον κόσμο του dating.

Σύμφωνα με την Emma Hathorn, dating expert στην ιστοσελίδα γνωριμιών Seeking, το spider webbing είναι «ένας ιστός εξαπάτησης και χειραγώγησης που μπορεί να παγιδεύσει τα θύματα σε μια ασταθή και τοξική σχέση».

Μπορεί να μην καταλάβετε αρχικά ότι έχετε πέσει θύμα του, καθώς το rollercoaster των συναισθημάτων που περνάτε μπορεί να μοιάζει με την αρχή μιας υγιούς, αγαπημένης σχέσης, αλλά η κατάληξη είναι άλλη.

Τα σημάδια του spider webbing
«Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε αυτές τις συμπεριφορές επειδή συχνά είναι ανεπαίσθητες και κλιμακώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου», λέει η Emma στο Metro.co.uk. «Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να προσέξετε και που μπορούν να σας βοηθήσουν να τα αναγνωρίσετε νωρίς».

Το Love bombing είναι το πρώτο και σημαντικότερο σημάδι spider webbing.

«Αν κάποιος σας “ραίνει” με υπερβολικά κομπλιμέντα, δώρα ή δηλώσεις αγάπης πολύ νωρίς στη σχέση μπορεί να σας χειραγωγεί. Το ότι κάποιος σας προσέχει δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά όταν η συμπεριφορά του φτάνει στην υπερβολική πρέπει να προσέξετε».

Το ίδιο πρέπει να προσέχετε και τα σημάδια του breadcrumbing. «Όταν ο άνθρωπος που γνωρίσατε τη μία στιγμή είναι μέσα στη θετική ενέργεια, αγάπη και προσοχή και την άλλη σας αγνοεί, τότε πιθανότατα να προσπαθεί να σας εκμεταλλευτεί. Να είστε επιφυλακτικοί με άτομα που είναι ασυνεπείς στη συμπεριφορά και την επικοινωνία τους», επισημαίνει η ειδικός.

Το τρίτο σημάδι που πρέπει να προσέχετε είναι το gaslighting, μια τακτική κατά την οποία ο χειριστής προσπαθεί να σας κάνει να αμφιβάλλετε για την αντίληψή σας προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο.

«Μπορεί να αρνηθεί πράγματα που είπε ή έκανε, ή να σας κάνει να πιστέψετε ότι είστε παράλογες και να αμφισβητήσετε την πραγματικότητά σας», προσθέτει. Την ίδια στιγμή μπορεί να χρησιμοποιεί «θεραπευτική γλώσσα», που να τον κάνει να μοιάζει στοργικός και να του δίνει αέρα αξιοπιστίας.

Γιατί κάποιος ασκεί spider webbing

Αν και δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι σίγουρος για τον λόγο που κάποιος είναι τοξικός στη σχέση του, η relationship expert επισημαίνει ότι μπορεί αυτή η συμπεριφορά να οφείλεται σε θέματα ανασφάλειας, ναρκισσισμού, τραύματα του παρελθόντος, επιθυμία για έλεγχο και έλλειψη δεξιοτήτων στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Σε ορισμένες περιπτώσεις – ειδικά αν η συμπεριφορά είναι ακούσια – ίσως να μπορέσετε να επεξεργαστείτε και να λύσετε τα προβλήματα μαζί με τον σύντροφό σας. Σε άλλες, ωστόσο, είναι καλύτερο να ξεμπερδέψετε από νωρίς, για να αποφύγετε μεγαλύτερες στεναχώριες αργότερα.

«Αν το άτομο που έχετε δίπλα σας είναι απρόθυμο να βρεθεί λύση στα προβλήματά σας, σκεφτείτε πολύ σοβαρά το γιατί είστε μαζί του. Κρατήστε τα στάνταρ και τα όριά σας σταθερά και ψηλά. Μάθετε να αναγνωρίζετε τις τοξικές συμπεριφορές στις σχέσεις και μην συμβιβάζεστε με καμία. Επιπλέον, γνωρίστε καλά τον εαυτό σας και όσα θέλετε από μία σχέση. Αγαπήστε πρώτα εσάς και μετά αναζητήστε την αγάπη αλλού. Μην αμελείτε να δίνετε σημασία στην συναισθηματική σας ευημερία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης. Αν δεν νιώθετε πως ο άνθρωπος που έχετε δίπλα σας σάς ανεβάζει ψυχολογικά και σας βοηθά να πάτε παρακάτω, γιατί παραμένετε μαζί του;».

 ΠΗΓΗ: marieclaire

READ MORE

LATEST NEWS