PEOPLE

Colmar: H γαλλική πρωτεύουσα των Χριστουγέννων

Lifenews

Απόδραση σε μία από τις πιο μαγευτικές και παραμυθένιες πόλεις για τις ημέρες των γιορτών

Στην καρδιά της πανέμορφης Αλσατίας, σε ένα από τα πιο γραφικά κομμάτια της Γαλλίας, μία μικρή πόλη πρωταγωνιστεί στις γιορτινές λίστες των επισκεπτών που φτάνουν κάθε Δεκέμβριο στα πλακόστρωτα δρομάκια της που θυμίζουν λαβύρινθο, από κάθε γωνιά της κεντρική Ευρώπης. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές που εκτείνονται σε κάθε γωνιά του ιστορικού κέντρου της κουκλίστικης Κολμάρ, βάζοντας σάς απευθείας σε κλίμα γιορτινό.

Κάθε χρόνο, από τα τέλη του Νοέμβρη μέχρι τις πρώτες μέρες του νέου έτους, ολόκληρη η Κολμάρ μεταμορφώνεται σε έναν κόσμο μαγικό, σε ένα τεράστιο θεματικό, χριστουγεννιάτικο πάρκο ή απλά σε μία ολοζώντανη χώρα των παραμυθιών, όπου ζουν μόνιμα ξωτικά και καλικάντζαροι και, φυσικά, ο Άγιος Βασίλης.

Άλλωστε, αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι το γεγονός ότι η Κολμάρ της δυτικής Γαλλίας είναι στ’ αλήθεια ένας τόπος παραμυθιού και μάλιστα ενός από τα διασημότερα και ομορφότερα παραμύθια σε όλη την ιστορία των παγκόσμιων παραμυθιών. Η Γαλλίδα συγγραφέας, Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, εμπνεύστηκε το σκηνικό για την ιστορία της «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» σε αυτή την ατμοσφαιρική πόλη, ενώ πολλά χρόνια αργότερα, οι δημιουργεί της Disney εμπνεύστηκαν από τις πλατείες, τους λιθόστρωτους δρόμους και την τυπική αλσατική αρχιτεκτονική της Κολμάρ για τη δημιουργία της ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων το 1991. Οπότε, αν ερχόμενοι εδώ, αρχίσετε να αναρωτιέστε σε ποιο από τα παραδοσιακά σπίτια στην καρδιά της Κολμάρ να έμενε άραγε η Belle ή σε ποιο από όλα τα σιντριβάνια της πόλης να την πρωτοαντίκρισε άραγε το περίφημο «τέρας», να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Άλλωστε και οι κάτοικοι της Κολμάρ περηφανεύονται για τη σύνδεση της πόλης τους με το διάσημο παραμύθι των παιδικών μας χρόνων και προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό τον θρύλο που θέλει πράγματι ένα κορίτσι με το όνομα Belle να έζησε κάποτε εδώ και να αγάπησε παράφορα έναν «παράξενο», μοναχικό άντρα.

Παραδοσιακός πάγκος σε χριστουγεννιάτικη αγορά της Κολμάρ/Photo: Shutterstock

Τα Χριστούγεννα στις Κολμάρ στήνονται συνολικά 6 γιορτινές αγορές, εκ των οποίων, η μία βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο. Όμως, στη μικρή αλσατική πόλη, η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι τόσο έντονη και καθηλωτική σε κάθε στενό, κάθε πέρασμα και κάθε γωνιά που δεν έχει πολύ νόημα να προσπαθήσει κανείς να ξεχωρίσει τις αγορές της Κολμάρ μεταξύ τους. Αντ’ αυτού, απλά αντιμετωπίστε ολόκληρο το κέντρο της πόλης σαν μία πελώρια γιορτή από χαρούμενα, λαμπερά φωτάκια και ατελείωτα happenings που κρατούν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και γίνετε «ένα» με το κλίμα των γιορτών που εδώ είναι πιο ζωηρό από οπουδήποτε αλλού- μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Κολμάρ ανταγωνίζεται επάξια το Στρασβούργο για τον απόλυτο της τίτλο της «γαλλικής πρωτεύουσας των Χριστουγέννων».

 

 

READ MORE

LATEST NEWS