LIFESTYLE

Κύπριοι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τη σπουδαία ηθοποιό Μαρία Μίχα που έφυγε από τη ζωή

Lifenews

Σημαντική η πορεία της σε θέατρο και τηλεόραση

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής, 24 Σεπτεμβρίου, η σπουδαία ηθοποιός Μαρία Μίχα, η οποία τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η ίδια ήταν παντρεμένη με τον σπουδαίο Κύπριο σκηνοθέτη Νίκο Χαραλάμπους και μέσα από το γάμο τους απέκτησαν δύο κόρες, την επίσης ηθοποιό, Νιόβη και Δανάη.

Η Νιόβη Χαραλάμπους ήταν εκείνη η οποία γνωστοποίησε τα δυσάρεστα νέα, όπου δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook φωτογραφία της μητέρας της, γράφοντας στη λεζάντα: «Θα βάλει τα μεταξωτά και θα φυσάει. Η Μίχα μου η Μίχα μας. Γειά σου μπέμπα μου».

Με το άκουσμα της είδησης του θανάτου, πολλοί Κύπριοι ηθοποιοί την αποχαιρέτησαν με τρυφερές αναρτήσεις στα κοινωνικά τους δίκτυα, καθώς η Μαρία Μίχα υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή στο χώρο.

Δες μερικές αναρτήσεις:

Ποια ήταν η Μαρία Μίχα;

Γεννήθηκε το 1949 στην Έδεσσα, και ερωτεύτηκε σφόδρα τον Κύπριος ηθοποιό και σκηνοθέτη, Νίκο Χαραλάμπους. Γνωρίστηκαν στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν την εποχή που εκείνος είχε επιστρέψει για ένα διάστημα στην Αθήνα, μετά την τραγωδία του 1974. Η Μαρία Μίχα τελείωσε εκεί τη Δραματική Σχολή με πτυχίο και από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με την έλευση του ζευγαριού στο νησί, η πρώτη της συμμετοχή στον ΘΟΚ καταγράφεται τον Απρίλιο του 1976 σ’ έναν μικρό ρόλο στον «Δράκο» του Ρώσου συγγραφέα Ευγένιου Σβαρτς, που σκηνοθέτησε ο Εύης Γαβριηλίδης. Σύντομα θα δείξει την αξία της με μια μεστή ερμηνεία στον ρόλο της Αμπιγκέιλ Γουίλιαμς στις «Μάγισσες του Σάλεμ» (σκην. Νίκου Σιαφκάλη).

Τη δεκαετία του ’70 ήταν στην πρώτη γραμμή και δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει από τον χορό των ιστορικών Ικέτιδων. Την πρώτη περίοδο είχε αναλάβει και τον ρόλο της Δυσδαιμόνας στον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ, με τον Νίκο Χαραλάμπους Ιάγο και Οθέλλο τον Στέλιο Καυκαρίδη (σκην. Εύης Γαβριηλίδης). Το 1982 έπαιξε την Ελένη στις Τρωάδες και το 1983 την Τζένι στην «Όπερα της Πεντάρας».

Με τις κόρες τους, Νιόβη και Δανάη, μικρά κορίτσια, ακολούθησε τον σύζυγό της όταν ανέλαβε καλλιτεχνικός διεθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Επέστρεψε στην Κύπρο δυναμικά το 1988. Το 1990 σημαντική ήταν η παρουσία της ως Άλισον στα «Οργισμένα Νιάτα» του Όσμπορν. Το 1992, σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας της, πρωταγωνίστησε ως φλογερή Κάρμεν, με τον Σταύρο Λούρα ως Δον Χοσέ (σκην. Σβετλάνας Χαραλάμπους). Αξιομνημόνευτος και ο ρόλος της Τρούβι στις «Ατσάλινες Μαγκνόλιες» του Ρόμπερτ Χάρλινγκ που εγκαινίασαν τον θεσμό της Νέας Σκηνής (σκην. Βαρνάβα Κυριαζή).

Τελευταία παρουσία στον ΘΟΚ ήταν το 2004 στην παράσταση «Μυρμιδόνες, Νηρηίδες, Φρύγες».

Στη συνέχεια είχε μερικές αραιές αλλά προσεγμένες παρουσίες στη σκηνή όπως αυτή την περίοδο 2014-15 στον ρόλο της Βάιολετ Βέναμπλ και της Κάθρην Χόλυ στην παράσταση «Cabeza de Lobo», σε σκηνοθεσία Ανθούλλη Δημοσθένους, αλλά και οι παραστάσεις σκηνοθετημένου αναλογίου «…Και Ιουλιέτα» του Άκη Δήμου και «La poupee» του Κ. Χατζηγιαννίδη στον Θεατρικό Πολυχώρο ΕΣΤΙΑ.

READ MORE

LATEST NEWS