LIFESTYLE

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ποιος είναι ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Μάθε όσα δεν ξέρεις

Lifenews

Σε ηλικία 49 ετών

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι και επίσημα ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κερδίζοντας την κούρσα των εκλογών, λαμβάνοντας ποσοστό, 51,91% (204.633 ψήφοι).

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Γεροσκήπου το 1973 και είναι το μικρότερο από τα 4 παιδιά της οικογένειας. Γονείς του ήταν ο Φοίβος και η Αικατερίνη Χριστοδουλίδη, ενώ τα αδέρφια του είναι η Χρίστια, ο Μαρίνος και ο Σάββας που ο τελευταίος έφυγε από τη ζωή το 2015.

(Σπάνιο στιγμιότυπο με τη μητέρα του)

(Με τον αδερφό του Σάββα που έφυγε από τη ζωή)

Ο ίδιος στην προσωπική του ζωή είναι παντρεμένος από το 2001 με τη Φιλίππα Καρσερά και μαζί δημιούργησαν μια υπέροχη οικογένεια και τέσσερις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη. Για την οικογένεια του έχει μιλήσει αρκετές φορές με τα πιο τρυφερά λόγια, ενώ η αδυναμία που έχει στις κόρες του είναι τεράστια.

Στις συνεντεύξεις που έδωσε τους τελευταίους μήνες εκμυστηρεύτηκε αρκετές από τις αγαπημένες του συνήθειες, γνωρίζοντας τον καλύτερα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης λατρεύει το διάβασμα και μάλιστα σπίτι του έχει περισσότερα από 5 χιλιάδες βιβλία. Πρόσφατα αποκάλυψε πως κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί χαλαρώνει διαβάζοντας.

Από τις αναρτήσεις του έχουμε διαπιστώσει πως αγαπά τον αθλητισμό και μια από τις μεγάλες του αγάπες είναι το μπάσκετ, ενώ να λατρεύει να παρακολουθεί ποδόσφαιρο. Μάλιστα ο ίδιος ξεκινά την ημέρα του με περπάτημα ή ποδηλασία.

Σε άλλη συνέντευξη του αποκάλυψε πως είχε όμορφα αλλά δύσκολα παιδικά χρόνια, μεγαλώνοντας σε μια μεσαία οικογένεια, χωρίς ποτέ να έλειψε κάτι από το σπίτι τους.

Τελειώνοντας από το σχολείο ο ίδιος έφυγε στην Αμερική για σπουδές, επιλέγοντας τις ΗΠΑ, όπου εκεί βρισκόταν ο αδερφός του που έφυγε από τη ζωή.

Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που στην επόμενη 5ετία θα κληθεί να λύσει σοβαρά προβλήματα της Κύπρου, με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και το εθνικό συμφέρον.

READ MORE

LATEST NEWS