PEOPLE

Δημήτρης Καλογήρου: Ένας Κύπριος στο Μπαλί (Βίντεο)

Κωνσταντίνος Ιάσωνος

Πήγε για διακοπές και… έμεινε!

Τον Δημήτρη Καλογήρου τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Ήταν πάντα ανήσυχο πνεύμα, του αρέσει η περιπέτεια, το καινούργιο. Τον Αύγουστο του 2022 ταξίδεψε με φίλους του στο Μπαλί για διακοπές, ωστόσο δεν επέστρεψε ποτέ. Ο ίδιος μιλάει αποκλειστικά στο LifeNewscy, για την απόφαση του να ταξιδέψει από την Πάφο στο Μπαλί και να ζήσει στον εξωτικό προορισμό μια καινούργια εμπειρία.

Πώς πήρες την απόφαση να ταξιδέψεις στο Μπαλί;
Πάντα ήθελα να ταξιδέψω στην Ασία και ειδικά στο Μπαλί ξέροντας ότι θα συναντήσω κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι είχα ζήσει μέχρι τώρα! Ήταν πρόκληση μεγάλη το εξωτικό Μπαλί, χρόνια τώρα.

Ήξερες από πριν ότι θα έμενες εκεί για δουλειά;
Ήρθα για διακοπές αρχικά, με oneway ticket, έτσι άφησα ανοικτό το ενδεχόμενο να μείνω για όσο με κρατήσει το Μπαλί. Λόγω της φύσης της δουλειάς μου μπορώ να δουλέψω εξ’ αποστάσεως, οπόταν το ενδεχόμενο να μείνω και να δουλέψω εδώ ήταν μέσα στα σχέδια μου εάν και εφόσον μου άρεσε εδώ.

Με τι ασχολείσαι;
Είμαι online personal trainer. Δουλεύω διαδικτυακά με μαθητές από διαφορά μέρη στην Ευρώπη, και αυτό όπως σου είπα και πιο πριν μου δίνει την δυνατότητα να δουλέψω από οπουδήποτε.

Πώς είναι η ζωή εκεί; Προσαρμόστηκες εύκολα;
Η ζωή εδώ είναι αλλιώτικη, αλλιώτικη και όμορφη. Με τα καλά της και τα κακά της, με τις ευκολίες και τις δυσκολίες της. Πρωτόγνωρα συναισθήματα και εικόνες. Μπορώ να πω πως προσαρμόστηκα σχετικά εύκολα, το δύσκολο κομμάτι ήταν να ξεφύγω από το mood διακοπών που όσο και να το θέλεις όσο και να πρέπει να βγεις και να στρωθείς στην δουλειά δύσκολα σε αφήνει η αύρα του νησιού.

Ποια είναι η αντιμετώπιση των ντόπιων; Γνωρίζουν για την Κύπρο ;
Οι ντόπιοι σου μεταφέρουν μόνο θετική ενέργεια. Χαμογελαστός λαός παρ’ όλες τις δυσκολίες και την φτώχεια που αντιμετωπίζουν. Το βλέπεις στις φάτσες τους ότι είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι με τα λίγα. Για την Κύπρο δεν γνωρίζει ούτε ένα πλάσμα! Το έβαλα στόχο όμως να μάθουν για την Κύπρο όσοι παραπάνω γίνεται. Όπου σταθώ τζιε όπου βρεθώ θα τους πω και τους την δείξω στον χάρτη.

Είναι ακριβή η ζωή;
Σίγουρα είναι πολύ πιο φτηνή η ζωή από την Κύπρο. Τόσο η διαμονή όσο και το φαΐ είναι πολύ πιο φθηνά. Δηλαδή το ενοίκιο για το σπίτι που δίνουμε εμείς είναι στα €200 σε συγκρότημα με 4 σπίτια και κοινόχρηστη πισίνα. Όσο για το φαΐ μπορείς να βρεις ολοκληρωμένο γεύμα μαζί με το ποτό σου στα €3. Σίγουρα υπάρχουν και ακριβές επιλογές και μπορείς εύκολα να ξεφύγεις αν δεν έχεις ένα σταθερό budget την μέρα.

Είναι ασφαλής προορισμός;
Ναι είναι ασφαλής προορισμός, δεν υπάρχει καθόλου εγκληματικότητα. Και αυτό που με ρωτάνε πολλοί αν είναι ασφαλές το να ταξιδέψει κάποιος μόνος ή μόνη στο Μπαλί, ναι είναι. Ο κόσμος εδώ όπως είπα και πιο πριν είναι πολύ ζεστός και βοηθητικός με τους τουρίστες. Ειδικά στην αρχή όσες φορές χρειάστηκα βοήθεια είτε στον δρόμο είτε στην γειτονιά που μένω ήταν πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Τι γλώσσα μιλάνε εκεί; Υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία;
Μιλάνε ινδονησιακά και κάποιοι λίγα αγγλικά πράγμα που κάνει την επικοινωνία αρκετά δύσκολη. Λόγω φτώχειας δεν έχουν όλοι την επιλογή να μάθουν αγγλικά. Σε μέρη πιο τουριστικά μιλάνε καλά αγγλικά οπόταν εκεί είσαι οκ. Άρχισα να μαθαίνω ινδονησιακά, είναι εύκολη γλώσσα οπόταν λίγο πολύ με τα βασικά άρχισα να ψιλοσυνεννοούμε! Το εκτιμούν πάρα πολύ και το δείχνουν όταν τους μιλήσεις στην γλώσσα τους, έστω το καλημέρα, το ευχαριστώ και το πως είσαι.

Υπάρχουν και άλλοι Κύπριοι που μένουν μόνιμα εκεί;
Από όσο ξέρω είμαι ο μόνος Κυπραίος! Έχω γνωρίσει όμως αρκετούς Έλληνες που μένουν εδώ μόνιμα. Μόνο τουρίστες έχω συναντήσει Κύπριους και δεν φαντάζεσαι τι χαρά κάμνω μόλις ακούσω κυπριακά στον δρόμο!

Ποιο είναι το πρόγραμμα σου μέσα στη μέρα;
Ξυπνώ σχετικά νωρίς κάνω μια ώρα προπόνηση, καμία βουτιά στην πισίνα παίρνω πρωινό και ετοιμάζω το πρόγραμμα της μέρας μου. Θα βγάλω τα προγράμματα των μαθητών που θα έχω την συγκεκριμένη μέρα και θα βγω για βόλτα με την μηχανή στην παραλία, για καφέ είτε για να επισκεφτώ κάποιο καινούργιο μέρος του νησιού. Επειδή έχουμε 5 ώρες διαφορά με Ευρώπη έχω ελεύθερα τα πρωινά μου μέχρι να αρχίσω μαθήματα, οπόταν το εκμεταλλεύομαι όσο μπορώ.

Τι σε εντυπωσιάζει περισσότερο;
Η φύση. Πολλή φύση. Ζούγκλες καταρράκτες ολόκληρες εκτάσεις με ρύζια απίστευτη ομορφιά. Κάθε φορά που βλέπω κάτι και ενθουσιάζομαι λέω αποκλείετε να υπάρχει αποκλείετε να υπάρχει τόση ομορφιά. Και κάθε φορά πάντα κάτι θα βρεθεί να με ενθουσιάσει.

Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες για ένα ξένο στο Μπαλί;
Ναι εννοείται πως υπάρχουν και καλό είναι πριν επισκεφτεί κάποιος το Μπαλί να ενημερωθεί και να το ψάξει αρκετά. Από τη βίζα που πρέπει να βγάλεις μέχρι το συνάλλαγμα και από ποιες τράπεζες μπορείς να κάνεις ανάληψη με ασφάλεια. Εννοείται οποίος χρειαστεί οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια μπορεί να επικοινωνήσει και μαζί μου θα χαρώ να βοηθήσω.

Τι μπορεί να κάνει ένας τουρίστας εκεί;
Υπάρχει πληθώρα δραστηριοτήτων που μπορεί να κάνει κάποιος όταν επισκέπτεται το Μπαλί. Από 3ωρο ράφτινγκ μέσα σε κρύα νερά ποταμού και καταρρακτών μέχρι βόλτα με μηχανές μέσα στην ζούγκλα, κολύμπι μαζί με δελφίνια και για τους λάτρεις του σέρφινγκ εδώ υπάρχουν οι ιδανικότερες παραλίες για σέρφινγκ. Υπάρχουν πάρα πολλοί ναοί κάποιοι πολύ εντυπωσιακοί που αξίζει να επισκεφτείς, τεράστια αγάλματα από θεούς και τέρατα κοσμούν πάρα πολλούς δρόμους του Μπαλί. Είναι το πάρκο των μαϊμούδων που το συστήνω ανεπιφύλακτα, έχω πάει ήδη 2 φορές! Καλό είναι να γίνει ένας προγραμματισμός από πριν γιατί υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να επισκεφτεί και να δει κάποιος και χωρίς σωστό πρόγραμμα δεν θα τα απολαύσει.

Ποια είναι τα κατά και ποια τα υπέρ του Μπαλί ;
Στο Μπαλί μπορείς να ζήσεις με λίγα, είναι φτηνή η ζωή για αυτό που σου προσφέρει. Μπορείς να συνδυάσεις βουνό και θάλασσα. Φυσική ομορφιά, απίστευτα τοπία, τέλεια εμπειρία ζωής. Δυστυχώς όμως απέχει πολύ από τον τρόπο που μάθαμε να ζούμε εμείς. Το θέμα καθαριότητας μέσα στα σπίτια. Στους δρόμους, πεταμένα σκουπίδια και πλαστικά παντού. Νερό μόνο εμφιαλωμένο, το δικό τους νερό δεν κάνει ούτε για να πλύνεις τα δόντια σου πόσο μάλλον να το πιείς. Πάρα πολλή κίνηση μέσα στους δρόμους, για αποστάσεις 10 λεπτών μπορεί να χρειαστείς και 1 ώρα εκτός και αν έχεις μηχανή. Επίσης το σύστημα υγείας δεν είναι και το καλύτερο.

Σκέφτεσαι να μείνεις για πάντα εκεί; Θα το ήθελες;
Το να μείνω για πάντα είναι σχετικό, μου αρέσει εδώ και επειδή μου είναι όλα καινούργια και ξέρω ότι έχω πολλά ακόμα να δω εδώ, το έχω αφήσει ανοικτό. Θα ήθελα να επισκεφτώ και αλλά μέρη στην Ασία όπως είναι η Ταϊλανδή. Θα δούμε!

Θα πρότεινες το Μπαλί για διακοπές; Τι θα μας συμβούλευες;
Με χίλια θα πρότεινα το Μπαλί και θα πρότεινα να το επισκεφτείτε με καλή παρέα! Σίγουρα αξίζει να το ζήσει κάποιος όλο αυτό, είναι μοναδική εμπειρία. Καλό είναι να έρθει κάποιος για 2 εβδομάδες όχι λιγότερο για να μπορέσει να το απολαύσει.

Είσαι ιδιαίτερα ενεργός στα κοινωνικά σου δίκτυα. Τι σου λέει ο κόσμος ;
Παίρνω πολλά μηνύματα για το πως είναι η ζωή εδώ και για το πως περνώ και αν σκεφτούμε να μείνω μόνιμα. Είναι όμορφο να μοιράζεσαι στιγμές και να μπορεί ο κόσμος μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο σου να το ζει μαζί σου όλο αυτό.

Κύπρος ή Μπαλί;
Σαν την Κύπρο εν εσιει η αληθκεια αλλά και το Μπαλί εν Μπαλί. Αν δεν ήταν τόσο μακριά και είχα την ευκαιρία να βλέπω πιο συχνά οικογένεια και φίλους θα έλεγα Μπαλί!

Πώς θα περιέγραφες το Μπαλί με λίγα λόγια;
Εξωτικό μέρος με μοναδική ομορφιά και αύρα!

Θα μπορούσες να ζήσεις μόνιμα εκεί;
Θα μπορούσα άνετα να ζήσω εδώ αν όπως είπα και πιο πριν ήταν πιο κοντά σε φίλους και οικογένεια!

Βίντεο:

READ MORE

LATEST NEWS