LIFESTYLE

Συγκινεί η Έλενα Ακρίτα: Η ανάρτηση για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Lifenews

«Τον δολοφόνησε δι’ απαγχονισμού»

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε χθες από τη ζωή η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο.

Η είδηση του θανάτου της βύθισε σε πένθος ολόκληρη της Μεγάλη Βρετανία, ενώ από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση, ξεκίνησε η διαδικασία για τον αποχαιρετισμό της με τιμές, που θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Η σχέση της με την Κύπρο είναι γνωστή, ενώ όταν επισκέφθηκε την Κύπρο το 1993, έγιναν και διαδηλώσεις, που έμειναν στην ιστορία.

Η ίδια υπήρξε σύμβολο ενότητας τόσο για τη Βρετανία, όσο και για τις 56 χώρες που απαρτίζουν την Κοινοπολιτεία των Εθνών, στην μακροχρόνια βασιλεία της, υπήρξαν ωστόσο μελανές σελίδες που αφορούσαν τον Ελληνισμό.

Συγκεκριμένα η μη απονομή χάριτος από τη νεαρή τότε βασίλισσα στους Κύπριους αγωνιστές, Μιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη κατά τη δεκαετία του 1950, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην αγχόνη στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τις βρετανικές δυνάμεις της Κύπρου, είναι γεγονότα βαθιά χαραγμένα στις ψυχές των Κυπρίων.

Από την πλευρά της η Έλενα Ακρίτα προχώρησε σε μια συγκινητική ανάρτηση αφιερωμένη στον ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, με αφορμή τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Κύπρια σεναριογράφος και δημοσιογράφος έγραψε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο. Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα.
Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα.

Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης (1938-1957) απαγχονίστηκε στα 19 του χρόνια. Η βασίλισσα που πέθανε σήμερα (και που δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα) μπορούσε να τον σώσει. Τον δολοφόνησε δι’ απαγχονισμού».

READ MORE

LATEST NEWS